Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 31., kedd

Új felüljáró és parkoló lesz Nagyváradon - Ilie Bolojan véleménye a Nutripork ügyben

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester több beruházást terveit is bemutatta 

"Két újabb beruházásról is beszámolt tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan nagyváradi polgármester. Újabb felüljárót építtetnek a körgyűrű Auchanhoz közeli szakaszára, valamint parkolóházat a Darvas-házzal szemben." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Nagyon sok váradit érint Bolojan tervei,melyeket meg akar valósítani.Melyek ezek a tervek?


"1,1 kilométer hosszú új autós felüljárót építenek a nagyváradi körgyűrűn: afölött a körforgalom fölött lesz, amelyik az Universității utca és a gyűrű között biztosítja most az összeköttetést, az Auchan közelében. „A cél a forgalom könnyítése, ugyanis akik a gyűrűn akarnak haladni, azok felhajthatnak a felüljáróra, nem kell a körforgalomban keringeniük” – mondta Ilie Bolojan. A váradi polgármester bemutatta a terveket, amelyeket egy kolozsvári cég készített, és elmondta: ÁFA nélkül 7,7 millió euróba kerül majd a kivitelezés, ezt saját erőből finanszírozza a város, „hacsak addig nem sikerül valami uniós pályázatot találni rá”. Tulajdonképpen irányonként lesz egy-egy felüljáró, 2-2 sávval, az Európa lakóparknál pedig újabb hangfogó falat is építenek mellé. A vonatkozó területet kisajátítja a város, a kivitelezőt most keresik, a munka nyáron indulhat, és másfél évig fog tartani.

Parkolóház épül
Egy másik beruházás egy parkolóház felhúzása. Már többször megírtuk, hogy a városban egy hosszabb sétaútvonalat alakítanak ki, szakaszonként, ahol tehát csak gyalogos- és kerékpárforgalom lesz engedélyezett. Ennek részeként a Butoiul de Aurtól a Darvas-házig tartó szakaszon duplájára szélesítik majd a járdát, és kerékpárutat is ígér az elöljáró oda. Jelezte: „Azonban emiatt megszűnnek majd ott a parkolók, ahogy a Libertății utcában is, a Körös partján lévők, ugyanis ott is sétálószakaszt építünk ki. Főleg a környéken lakóknak okoz majd gondot, hogy ezt követően hol parkoljanak. Ezért a Darvas-házzal átellenben, a Iosif Vulcan-múzeum épületének udvarán épül majd egy parkolóház – főleg a környéken lakóknak, de persze mások is használhatják”. E hó végére lesz meg a kivitelező, a pontos költség még nem ismert, de „körülbelül 300 euró négyzetméterenként, a területe pedig körülbelül harmada a bíróság mögött lévő hasonlóénak”. Tavaszra készen lehet. Körülbelül 100-150 hely lesz benne, és maximum 10 méter magas lesz, hogy a környéken élők házaikból való kilátását ne zavarja túlságosan.

Nutripork-ügy
A polgármester részletezte azt is, mit szeretne az önkormányzat a váradi lakosok életét is évek óta megkeserítő Nutriporkkal kapcsolatban. Október 28-án lejárt a sertéshizlalda környezetvédelmi engedélye – de el is indította újnak a megszerzését. Komoly kellemetlenséget okoz Nagyváradon is, főként az Őssiben és a Rogériuszon lakóknak a disznóhizlalda által árasztott bűz. Ilie Bolojan elmondta: „A törvény világosan előírja, hogy az ilyen vállalkozásnak minimum 1000 méterrel kell lennie a legelső lakóház legelső ablakától. És nem, nem a telephely közepétől, vagy legtávolabbi pontjától kell mérni, hanem a legközelebbitől. És ez a távolság nincs meg. Ráadásul egyesek úgy próbálják magyarázni a törvény, hogy az csak az új cégekre érvényes, holott ez abszurdum. Akkor a régebben működők bűzlödjenek nyugodtan, a város lakosait irritálva?” Ismételt újságírói kérdésekre Bolojan meglepő választ adott arra, kik azok az „ egyesek”, akik úgy próbálják magyarázni a törvény, hogy az a Nutriporknak kedvezzen, ugyanis nem magát a céget nevezte meg, hanem azt mondta: „az APM és a DSP az, nyilván”. Vagyis azok a hivatalok, amelyeknek legnagyobb szavuk van most a cég itteni telephelyének újraengedélyezésében. Emlékeztetőül: nemrég ráadásul új vezetőt kapott a Környezetvédelmi Ügynökség (APM), annak az Olimpia Mintaşnak a személyében, aki nemhogy sosem dolgozott még abban a hivatalban, hanem egyenesen annak az Acormed cégnek a részvényese és képviselője, amelyik cégnél a Nutripork megrendelte az új hatósági engedély kibocsátásához szükséges tanulmányt… És most az APM új igazgatónője tagja lesz annak a csoportnak, amelyik a Nutripork engedélyéről dönt – és az engedélyeztetésben magánvállalkozóként ugyancsak ő vállal szerepet. Bolojan szerint ők maguk közvetlenül nem szólhatnak bele az engedélyezésbe, de úgy véli, csakis akkor kellene megadni a jóváhagyást, ha a vállalkozás befektet „a szagszennyezés megszüntetését eredményező technológiába”.

Egy példa
A váradi polgármester hozzátette: konzultált egy váradi szakértővel, aki például a sertéstenyésztésben élen járó Dániában alkalmazott megoldást ismertette vele: „Ott a telephelyről származó levegőt összegyűjtik, és vízfüggönyön szűrik át a kibocsátás előtt. A szennyezett vizet hermetikusan zárt tartályban tartják, nem mint itt, és később kinyerik belőle a gázokat, amelyeket vagy energiatermelésre újrahasznosítanak, vagy egyszerűen elégetnek, így biztosítva, hogy semmiféle szag nem kerül ki onnan. Valamilyen technológiai újítást nálunk is alkalmaznia kellene a cégnek, ez így nem mehet tovább”.
Forrás : erdon.ro



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése