Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 31., kedd

Készülnek a halottak napjára - Virágok, mécsesek, gyertyák, koszorúk

Farkas László felvétele 
Farkas László felvétele

"Nagyvárad városi temetőjének, a Rulikowski temetőnek a karbantartói, idén is felkészülve várják a látogatókat, akik halottak napja alkalmából érkeznek elhunyt szeretteik sírjához, hogy rendbe tegyék és virágokkal díszítsék fel azokat." - írja Szamos Mariann a Reggeli Újságban.Teljes cikk : 

"A múlt héten is sok helyi lakos és hazalátogató kereste fel a nagyváradi Rulikowski temetőben azokat a sírokat, amelyekben hozzátartozóik nyugszanak. A sírok rendbetétele körüli teendők napokkal, sőt hetekkel megelőzik a halottak és mindenszentek napját, de az idejük függvényében és a tömeg elkerülése végett sokan még november 1-je előtt meggyújtják emlékező mécseseiket.
A Nagyváradi Közterület-kezelőség (ADP) szóvivője, Alexandru Florin lapunknak elmondta, a Rulikowski temetőbe érkezőknek idén is lehetőségük van a bejárati kapunál található szokásos virág- és mécseskínálat mellett, a kerti, azaz a sírok rendbetételéhez szükséges munkákhoz szerszámokat, kapát, gereblyét és ásót kérni, amelyeket személyi igazolvány felmutatása ellenében kaphatnak kézbe. Hasznosnak bizonyulnak azok a temetőtérképek is, amelyek sokat segítenek a látogatóknak a tájékozódásban. Ugyanakkor, akik nem akarják maguk megtisztítani az eltávozott hozzátartozók sírját és annak környékét, erre vállalkozó munkások állnak rendelkezésükre, bizonyos összeg fejében. Azonban még manapság is többen vannak azok, akik saját kezűleg végzik el a kegyeletteljes feladatot.
A Rulikowski temető ma 8 és 20 óra, november 1-én, szerdán pedig 8 és 22 óra között látogatható. A Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) ma és holnap két autóbuszt állít forgalomba, amelyek 12 és 18 óra között közlekednek, és a Szent László térről indulnak a temető felé. Az ADP ugyanakkor tudatja a lakossággal, hogy szerdán tilos lesz személygépkocsival behajtani a temető területére (kivételt a mozgáskorlátozottakat szállító járművek képeznek), valamint, hogy a Szőllős negyedben, a Thurzó Sándor utcánál, a körforgalomnál, új bejáratot nyitottak a temetőbe a gyalogosforgalom számára."
Forrás : reggeliujsag.ro


Virágok, mécsesek, gyertyák, koszorúk 


Ki-ki ízlése szerinti koszorúval, virággal, mécsesekkel emlékezhet meg halottjairól  Ki-ki ízlése szerinti koszorúval, virággal, mécsesekkel emlékezhet meg halottjairól


"Krizantém csokrokat két lejért is lehet kapni, a legolcsóbb koszorúk ára tíz lej, de van jóval drágább is. Megnéztük, milyen a halottak napját megelőző felhozatal, mi, hol, mennyibe kerül." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Teljes cikk :


"Mind a virágboltok kínálata, mind a piaci felhozatal jelzi a halottak napjának közeledtét: mécsesek, gyertyák, koszorúk és virágok sokaságát láttuk a boltokban és a piacon egyaránt. A Decebal utcai virágboltokba nem is kell betérni, a koszorúk, virágok, mécsesek ki vannak állítva az üzletek előtt. Az egyik bolt vezetője készséggel mondja el, mi mennyi: nagyobb fajta krizantémszálat három lejért, cserepes krizantém csokrot pedig 15 lejért lehet náluk kapni. Mécsesek különféle méretben kaphatók, áruk két és tíz lej közötti, a koszorúk ára húsz lejnél kezdődik, a legdrágább 250 lej, s a kettő között is bőséges a kínálat. Többnyire műanyagból, vagy száraz virágokból és fenyőtobozokból készültek, persze friss virágból készült is rendelhető, ennek ára 50 lejnél kezdődik, ám friss virágból készült koszorút többnyire temetésekre visznek az emberek, megemlékezésekkor leginkább a műanyagot és a száraz virágból fontat veszik, tudtuk meg. „Múlt héten kevesen vásároltak, nem csoda, ilyen időben… de mostantól talán többen jönnek majd” – jegyezte meg az üzletvezető.
Piaci kínálat
A Decebal piac előtt is árulnak krizantémot – az idős néni egy csokorért három lejt kér, kettőnek pedig öt lej az ára. Bent a piacon pedig se szeri, se száma a csokroknak, koszorúknak, mécseseknek. Az egyik asztalnál a nagyváradi Barátki László árul, akitől megtudjuk: termelő is egyben, immár huszonöt éve, gyümölcsökkel és virágokkal foglalkozik. Elpanaszolja: évről évre egyre kevesebben vásárolnak, a vegyszerek, a piaci asztal egyre drágább, a haszon pedig egyre kevesebb. „Ha ez így folytatódik, nem tudom, mi lesz velünk, termelőkkel” – jegyezte meg. Nála egyébként a krizantém csokrok ára két lejnél kezdődik, ugyanennyi a szárított virágokból készült csokroké is, a cserepes krizantémok ára pedig 8-10 lej közötti, de öt és tíz lejes csokrok egyaránt kaphatók. Mint megtudtuk, valamelyest nőttek az árak tavaly óta, például a két lejes csokrokat tavaly 1,5 lejért lehetett megvásárolni.
Egy másik asztalnál fiatal hölgy árul koszorúkat, virágokat, mécseseket. Mint megtudtuk, családi vállalkozásként foglalkoznak mindezzel, s a közelmúltban virágboltot is nyitottak a Rogériuszon. Nála a kínálat egy kissé eltér a szokásostól – mint megtudtuk, ők maguk készítik a koszorúkat, olaszországi alapanyagból, miközben a legtöbben kínai anyagból dolgoznak. „Nem veszti el a színét, a klienseik mondják, hogy egy év után is ugyanúgy néznek ki, mint eredetileg” – mondja a hölgy. A koszorúk ára tíz lejtől száz lejig terjed, van kála-, szegfű-, rózsakoszorú, de a művirágokból készültek mellett friss margarétából és krizantémból készültet is láttunk, ennek ára harminc lej, s mohakoszorút is kapni, mely szépen kizöldül, ha kap egy kis esőt, harmincöt lejért – s ezek mellett vannak tobozokból és szárított virágból készültek is.
A krizantémok mellett itt friss margarétát is árul, ebből egy szál, több virággal, öt lejbe kerül. Tovább eláll, mint a krizantém, tudjuk meg. Ugyanitt gyertyákat és mécseseket is lehet kapni, előbbiek ára két-három lej, a legkisebb mécsesekből tíz darab egy lej, a nagyobb mécsesek ára pedig egy és tíz lej közötti."
Forrás : erdon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése