Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 15., szerda

Nagyváradi "Zöldfa fogadó"

Nagyvárad belvárosának történeti szempontból értékes ingatlana a Zöldfa fogadó, amely az 1760-as években épült, de a többszöri bővítések, átépítések miatt a néhai klasszicista épület mára eklektikus jelleget öltött. Legjelentősebb átépítője a kiváló nagyváradi építész, Sztarill Ferenc, aki 1908-ban látott az arculat átalakításához.
Az első, kis fogadóról, amely az 1836. évi tűzvészben leégett, keveset tudni. Az épület két szobájában működött a Zöldfa fogadó, egyik traktusát a káptalani számtartó lakta, egy másikat az uradalmi ügyvéd, és egy kávéháznak volt még otthona az ingatlan. Egy 1877-es leírás szerint, már 37 szobája, 9 boltja, kávéháza, sörcsarnoka is volt a kibővített épületnek. A Sztarill-féle átépítés után szűnt meg a fogadó, helyet adva az Uránia filmszínháznak, majd az 1910-től az emeleti nagyteremben a Bonboniére kabaré is.
A fogadó homlokzatát középen egy öttengelyes timpanonnal lezárt emeletes rész uralja, amelyet dór fejezetes pilaszterek tagolnak hosszában. A homlokzat többi részén egyenes lezárású ablakok vannak, a földszinten pedig boltok, kávéházak kirakatai. A Fekete Sas szálló megépülése óta a Sas-passzás Zöldfa utcai kijárata is ide nyílik. A B kategóriájú műemlékben ma bábszínház működik. Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei, Nagyvárad 2008
Forrás : muemlekem.hu 

 A fogadóról kapta nevét Várad egyik legismertebb utcája a Zöldfa utca is (jelenleg Vasile Alecsandri).
 A város egyik legrégebbi építménye a jelenleg az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színháznak otthont adó ingatlan. A Zöldfa fogadót (mert róla van szó) eredetileg az 1760-as években építették. Az 1836-os tűzvész elpusztította de újjáépítették, valószínűleg a megmaradt üszkös falak felhasználásával. 

1885-ben elsõrangú szállodának számított. 1908-ra, Sztarill Ferenc tervei szerint megszüntetik a szállót, a szobákból lakások lesznek és csak az étterem marad meg. Az emeleti nagyteremben 1910-tõl a Bonbonniere kabaré mûködött. A bábszínház 1950-tõl mûködik itt.
Szöveg és fotók forrása facebook.com/Többarcú Nagyvárad

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése