Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 31., péntek

A nagyváradi emlékművek sorsa a régi sajtóban

Az első világháború utáni hatalomváltás magával hozta az Erdélyben felállított emlékművek eltávolítását, megrongálását vagy legjobb esetben áthelyezését. Ez történt Nagyváradon is. Az új hatalom képviselői nem nyughattak, míg Szent László király emlékművének helyébe fel nem állították Ferdinánd király szobrát, és el nem távolították Szacsvay Imre 1848-as szabadságharcos és Szigligeti Ede szobrát.
      
      A nagyváradi Szent László szobor. Szent László király városában, Nagyváradon végre művészi értékű szobor őrzi a város, a püspökség és káptalan alapítójának emlékét. A Schlauch bíbornok püspök által készíttetett ércszobor e hó 11-én délelőtt egyházi pompa között avattatik föl a Szent László téren. A szobor Tóth István műve, s általános elismeréssel találkozik. Az alak 3 méter magas, fején királyi koronával, baljában egyenes kard, jobbján csüng csatabárdja, lábai páncélosok, a köpeny művészi redőnyökbe van szedve. Kettős rács veszi körül a szobrot, mely arccal keletre áll. A leleplezési ünnepély 9 órakor délelőtt kezdődött a Szent László templomban, melyet nagyszámú közönség foglalt el. A szép nagy tér házain lobogók lengtek, s ezernyi sokaság gyűlt össze. Az ünnepi misét Schlauch püspök mondta, mely a hős királyt dicsőíti. Mise után a bíboros püspök az összes papság kíséretében kivonult a szoborhoz, azt felszentelte és megáldotta. A szobor gondozása a városi róm. kath. plébániára bízatott. A szobor összesen mintegy 12 ezer forintba került, s Nagyvárad díszére válik. Délben szűkebb körű ebéd volt a bíbornoknál, melyen úgy az áldozatkész egyházfejedelmet, valamint a derék szobrászt, Tóth Istvánt ünnepelték. (Vasárnapi Újság, 1892. IX. 17., 644. old.)
      Szent László emléke Nagyváradon. Nagyváradon e hó 10-én vasárnap avatják fel Szent László király ércszobrát, melyet Schlauch Lőrinc bíbornok-püspök készíttetett Tóth István szobrásszal a főtéren volt dísztelen kőszobor helyett. A szobrot isteni tisztelet után a bíbornok-püspök szentelte föl. A régi egyszerű szobrocskát a szeminárium kertjében állítják fel. A káptalan és a püspök különben Szent László emlékének még fényesebb megörökítésére is készül. Az egyházmegye patrónusának hatalmas lovas szobrát állítják föl a püspöki rezidencia előtt. (Vasárnapi Újság, 1893. IX. 10., 624. old.)
      Királyszobor-avatás Nagyváradon. Megírtuk, hogy Kara Mihály szobrászművész műtermében készült Ferdinánd király impozáns mellszobra, melyet a nagyváradi hadapródiskola parkjában helyeznek el. A gipszszobrot, melyet Kara Mihály nagy ambícióval mintázott, most öntik bronzba a nagyváradi vasöntödében. A bukaresti kormány élénken érdeklődik, hogy mikor lesz kész a szobor, mert az avatási ünnepen úgy a főhadiszállás, mint a minisztérium képviseltetni akarja magát. Azt az értesítést küldték Nagyváradról, hogy a szobor e hét végére lesz készen, úgyhogy az avatási ünnep e hó 25–30. között lesz megtartható. (Új Világ, 1920. III. 20., 3. old.)
      Eltávolítják a nagyváradi Szent László szobrot. Ismeretes, hogy Nagyváradon Ferdinánd királynak lovas szobrát akarják fölállítani. A terv nem mai keletű, Mosoiu tábornok, közlekedésügyi miniszter elnöklete alatt már régen megalakult a király lovas szobor bizottsága, amely az előkészítő munkálatokat elvégezte. A miniszter leiratában jelezte, hogy a maga részéről a nagy terjedelmű Szent László teret tartaná a legalkalmasabbnak a szobor elhelyezésére. A Szent László téren azonban van már egy királyszobor. Évtizedek óta ott áll a város alapítójának, Szent Lászlónak a szobra. A városi tanács ezért azt a határozatot hozta, hogy a Szent László szobrot eltávolítják, s annak helyébe fogják felállítani Ferdinánd király lovas szobrát. Hogy az eltávolítandó Szent László szoborral mi történik, arra vonatkozóan feleslegesnek tartottak határozatot hozni. A tábornok előzőleg kijelentette, hogy távol áll szándékától a Szent László szobor áthelyezése, azért, mert teljesen indoktalan a város alapítójának szobrát eltávolítani, másrészt a Szent László tér elég terjedelmes arra, hogy azon helyet találjanak Ferdinánd király lovas szobra számára is. (Ellenzék, 1923. VI. 28., 2. old.)
      Megtörtént a Szent László szobor eltávolítása. Megírtuk, hogy a nagyváradi hatóságok Szent László királynak, Nagyvárad alapítójának szobrát el akarják távolítani, és helyébe Ferdinánd királynak most készülő lovas szobrát akarják felállítani. A szobor eltávolítása tegnap meg is történt. A 18 mázsás szobrot a tegnap emelőkészülékkel helyéről levették, egy hatalmas társzekérre tették és elszállították. Hír szerint a szobrot a püspöki kertben fogják elhelyezni. A szobor eltávolítási ideje alatt nagy közönség tartózkodott a Szent László téren, s közülük többen sírásra fakadtak. (Ellenzék, 1923. VII. 14., 4. old.)
      A nagyváradi Szent László szobor sorsa. Megemlékeztünk már arról, hogy a nagyváradi Szent László teret újrarendezik, a legendás király szobrát lebontották, helyébe Ferdinánd román király szobrát fogják állítani. A Szent László szobor a katolikus püspökség kertjébe kerül, ahol Schlauch Lőrinc volt bíboros szobrával szemben állítják fel. A szobrot az elterjedt hírekkel szemben nem fogják felszentelni, mert a másodszori felszentelés ellenkezne az egyházi szokásokkal, valamint a magyarság nagyobb arányú összegyülekezését a hatóságok félremagyarázhatják. (Keleti Újság, 1923. VII. 21., 7. old.)
      A királyi pár az eltávolított Szent László szobornál. Ismeretes, hogy Szent László szobrát eltávolították régi helyéről, ahova Ferdinánd király lovas szobra kerül. Mint értesültünk, az ünnepélyes leleplezés után, amelyen az uralkodói pár is jelen lesz, Ferdinánd király és Mária királyné meglátogatják a római katolikus püspöki palota parkjában elhelyezett Szent László szobrot is, hogy a szent király iránti kegyeletüknek kifejezést adjanak. (Brassói Lapok, 1923. VIII. 2., 4. old.)
      Eltávolították Szacsvay Imre bronzszobrát Nagyváradon. A városi mérnöki hivatal emberei megjelentek az Eminescu téren, állványzatokat emeltek Szacsvay Imre negyvennyolcas hős bronzszobra köré, s hétfő délutánra a szobrot eltávolították helyéről. Kallós Ede magyar szobrászművésznek ezt az egyik legsikerültebb alkotását még a kilencszázas évek elején állították fel a Körös partján. A szobrot becsomagolták, mint hírlik, kiadják a magyarországi műemlékbizottságnak, amely gondoskodott a szobor más helyen való felállításáról. (Brassói Lapok, 1937. IV. 22., 6. old.)
      Szigligeti Ede szobrát is eltávolították Nagyváradon. Pár héttel ezelőtt a városi tanács rendeletére megjelentek a műszaki munkások az Eminescu téren, és többnapi munkával eltávolították Szacsvay Imre 1848-as szabadsághős szobrát. Csak a szobor alapzata maradt a Körös partján. Most Szigligeti Ede költő és színműíró mellszobrát távolították el a hatóságok. A mellszobor eredetileg a város szívében, a Mária királyné téren állott, innen behelyezték a Carmen Silva park elejére. Nem lehet elmondani tehát, hogy nem voltak kíméletesek a hatóságok… Fokozatosan távolították el a szobrot. Fokozatosan szoktatták hozzá Nagyvárad közönségét, hogy a politikailag közömbös és tisztán irodalmi szempontból kitűnő magyar író szobrát sem szemlélhetik már. Szigligeti alakja sem állhat csöndes, lesütött szemmel a park elején, mert a meg nem értés viharában ő is politikai szimbólum lett. Szigligeti szobrával eltűnt a város területéről az utolsó magyar műemlék is. (Brassói Lapok, 1937. VI. 5., 5. old.).Forrás : hhrf.org 

Ferdinánd király szobra Nagyváradon
 
Sursa : europeana.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése