Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 14., kedd

Czárán Gyula Alapítvány

A nagyváradi “Czárán Gyula” Alapítvány 1997.IX.22. óta tevékenykedik, mint jogi személyiség, az erdélyi szervezett természetjárásban és természetvédelemben. Az alapítvány létrehozása már az 1996. évben megfogalmazódott gondolatban és írásban, de az adminisztrációs bürokratizmus miatt a bejegyzésre és a törvényszéki végzésre csak egy év múlva kerülhetett sor.
További információk a czaran-gyula.ro-n '

Seprősi Czárán Kristóf Gyula 1847. augusztus 20-án született az Arad megyei Seprősközségben, egy erdetileg a XIX. században, Aradon letelepedett örmény kereskedő család dédunokájaként. Apja Czárán Gergely (1818-1890), anyja pedig Baracházai Capdebó Anna (1827-1864) voltak. Elemi iskoláit Seprősön végezte és itt sajátította el a román nyelvet is. Tanulmányait az Aradi Minorita Gimnáziumban folytatta 1866-ig, amikor is édesapja átíratta németszóra a pozsonyi gimnázium 8-ik osztályába.Tovább a czaran-gyula.ro-n '

Czárán Gyula, vagy Seprősi Czárán Gyula (Seprős, 1847. augusztus 23.Menyháza, 1906. január 6.) az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró volt, akit „a magyar turizmus atyja” néven is emlegetnek. Az Erdélyi Kárpát-egyesület tiszteletbeli tagja, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat és a Magyarhoni Földrajzi Társulat rendes tagja.
Főképp a Bihar-hegységben végzett úttörő feltáró és turistaút építő munkát, részben a mócok segítségével, akiknek bizalmát sikerült megnyernie.
Halála után 102 évvel, 2008. október 18-án a Czárán Gyula Alapítvány kezdeményezésére (1996), engedélyeztetésével (2006-2008), anyagi támogatásával (1996-2008) és szervezésében avatták fel mellszobrát Nagyváradon a Szabadság-téren (Ezredévi Emléktér) (P-ţa Libertăţii).
További információ a hu.wikipedia.org-n

 Czárán Gyula mellszobra Nagyváradon 

Bővebb információ Czárán Gyula életéről és munkájáról a fsz.bme.hu-n ' 

Egy bihari kirándulás korabeli fotója. Az Cz jelű Czárán Gyula  

Dr. Ruzicska Béla felvétele.
Papp L. A Bihar-hegység feltárása című könyv nyomán.

Czárán Gyula :Kalauz a biharfüredi kirándulásokra  

Czárán Gyula útján - fotógaléria a web.bjg.hu-n 

Csodavár - videó

Pádis - Karsztvidéki kirándulások Czárán Gyula nyomdokán- videó

 
Czárán Gyula emléktúra - videó
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése