Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 5., vasárnap

Kristófi János festőművész

Kristófi János egyik legismertebb nagyváradi lakos .Szerte a világban ismerik.Nagyon nehéz összefoglalni életét és munkásságát.Kristófi művész úr 2014 január 5-én meghalt.Nyugodjék békében '
Kristófi János (Monospetri, 1925. december 15.Nagyvárad, 2014. január 5.) erdélyi magyar festőművész.
Középiskolát Kolozsvárt végzett, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett rajztanári oklevelet (1954). A Népi Művészeti Iskola tanára Nagyváradon nyugalomba vonulásáig (1955-88). Feleségével, Hoványi Judit szobrász-keramikus művésznővel rendezett első közös kiállítása (1958) óta tevékeny részt vett a város művészeti életében. Tájképein Nagyváradot örökítette meg. Elkészítette Bartók Béla, a nagyváradi Bihari Sándor zeneszerző s a közművelődés mecénásaként ismert Nicolae Jiga arcképét. Feleségével közös "családi kiállítása" volt Bécsben és Leidenben (1988), Miskolcon (1990), Győrben és Budapesten (1991).
A Nagyváradon élő Kristófi János világszerte ismert festőművész 2000. december 15-én ünnepelte 75. születésnapját. 1954 óta él a városban, ahol harminc éven át a Városi, majd a Művészeti Népiskolában nemzedékeket oktatott. Tíz gyermeke született. Mindegyiküket a katolikus hit szerint nevelte az életre, van köztük festő, énekes, fotós, orgonista, jogász, mérnök és orvos is. „Igazi nagyváradi festő lett, a klasszikus váradi festők (Baráth Móric, Balogh István, Tibor Ernő, Leon Alex, Mottl Román, Miklóssy Gábor, Tompa Mihály, stb.) utóda és kortársa, a város hűséges polgára és krónikása egy személyben” - írta róla Banner Zoltán Békéscsabán élő művészettörténész.
Forrás : hu.wikipedia.org

Kiállításairól a artportal.hu-n

Kristófi János nagyváradi festőművész Krisztus Király című retrospektív kiállítása látható a budapesti Gellért Szálló Teaszalonjában december 4-éig. A 85. születésnapját ünneplő alkotót a néhány nappal ezelőtti megnyitón Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke köszöntötte. a 85. esztendős nagyváradi alkotót 2010. november 21-én Budapesten a Gellért Szálló Teaszalonjában.
Tovább a multikult.transindex.ro-n A másik cikk a erdely.ma

Nagyvárad – A XVIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében vasárnap Kristófi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás az Árkádia Bábszínház előcsarnokában.A tárlat május 20.-ig tekinthető meg.Teljes cikk a erdon.ro-n

Cseppben a tenger: egy kiteljesedett nyitott életműből kaptunk ízelítőt Kristófi János nagyváradi festőművész télbe hajló késő őszi budapesti kiállításának megnyitóján a Gellért szállóban.
Rendkívüli volt ez a verniszázs, két vonatkozásban is. Mindenekelőtt azért, mert a rangos szálló nagytermét zsúfolásig megtöltő művészetkedvelő közönség – nagyrabecsülését kifejezendő – tisztelettel fejet hajthatott a máig aktív idős Mester előtt; de ünnepi volt ez a szellemi együttlét azért is, mert olyan kimagasló személyiségek tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt, mint a kiállítást megnyitó Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Kocsis Zoltán, a világhírű zongoraművész és karmester, aki gyönyörű Bartók-interpretációjával emelte az esemény fényét, és Banner Zoltán művészeti író, ki nagy hozzáértéssel méltatta a nyolcvanöt esztendős művész munkásságát, külön felhíva a figyelmet az életmű mély összefüggéseire. Tovább a epa.oszk.hu-n

A váradi képzőművészet doyenjének, Kristófi Jánosnak a festményeiből nyílt kiállítás kedd délután a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. Negyvenegy alkotás tekinthető meg november végéig.

Kristófi János és kisunokája

A tárlatnyitón elsőként Aurel Roşu, a Bihar Megyei Képzőművészeti Szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, Kristófi János festményei gyönyörködtetik a lelket, művei egyebek között elénk vará-
zsolják, milyen volt Várad és Bihar megye. Ezután Nagy-Kristófi Dániel, a képzőművész egyik unokája játszott szintetizátoron. A 11 éves kisfiú a Ki mit tud? vetélkedő egyik győztese.
Teljes cikk : erdely.ma

Megemlékezés Kristófi Jánosról : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése