Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. május 10., vasárnap

Romániában él! Meg kell tanulni az állam nyelvét! Mi lesz,ha nem tudja megtanulni?

A Transindex cikkében azt olvashatjuk,hogy Sepsiszentgyörgyön a Lidl kirendeltségben magyarul szólalt meg egy 70 éves férfi.A Ldl alkalmazott ráförmedt a bácsira.Micsoda megaláztatásban volt része a bácsinak.Nekem is volt hasonló rossz élményem,hiszen hazátlannak neveztek.Később elnézést kért, utána barátságot kötöttünk egy életre.A Ldl alkalmazottnak is hasonló lépést kellene megtenni.Talán megteszi,talán nem.Ha hetven éves koráig nem tudta megtanulni,akkor most fogja?Talán lesz olyan törvény, mely előfogja írni,hogy csak román nyelven lehet beszélni az országban?Ilyen törvényt nem tudnak hozni,mert EU tagok vagyunk.

A közelünkben van egy ABC.Az egyik eladónő nem tud magyarul.Sokszor elnézést kér azoktól,akik nem tudnak románul.Szeretne megtanulni magyarul,de nehezen megy, nincsen nyelvérzéke. Hogyan tud szót érteni a vevőkkel?Tud néhány magyar szót, megpróbálja kitalálni mit akarnak venni.Sok esetben segítséget kér.Ha a tulajdonosnő jelen van,akkor könnyebb a helyzet,mert ő tud magyarul,pontosabban érti a magyar nyelvet,ugyanis a veje magyar. Nem találkoztam sértő kifejezéssel az ABC-ben,pedig sok éve vagyok a  kliensük.

Miért viselkednek így?A magyarázat egyszerű.Az olvasó is tudja a választ.Sajnos a mentalitás a régi, nem változott lényegesen.Ha a fiatalok több mint 40%-a funkcionális analfabéta,akkor mit várhatunk. I. Károly román király megpróbált segíteni a román társadalomnak,de nem sikerült.Ezt olvassuk a Wikipédián : "Károly jelentős lépéseket tett Románia iparának, pénzügyi intézményeinek és hadseregének modernizálásában, azonban a fennálló társadalmi problémák többségét nem sikerült megoldania."

Ion Luca Caragiale élete is azt bizonyítja,hogy nagyon nehéz "boldogulni" az országunkban.Neki sem sikerült.A szocializmusban nagyon mélyre süllyedtek az emberek.Az elmúlt harminc év sem hozott lényeges minőségi változást.Nagyon lehet értékelni azokat,akik megadják az illő tiszteletet másoknak,nekünk is.

U.I.
Sajnos az államelnök "szerencsétlen nyilatkozata " után fellángoltak a magyarok elleni uszítások. Olyan szélsőséges megnyilvánulásokat olvashatunk,melyek nem méltók egy EU és NATO taghoz.Gyülekeznek a fekete felhők?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése