Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. május 6., szerda

A nagyváradi vízmű története

A kanyargó Körös Várad központjában.Forrás : erdon.ro

"A régi, híres váradiak, már csak megsárgult újságlapokról, könyvek, visszaemlékezések lapjairól köszönnek ránk. Sokuk nyugvóhelyét sem találjuk meg, mert felszámolt temetőink már nem bizonyíthatják a jelen emberének, hogy itt régi váradiak, magyarok nyugszanak." - írja Farkas László cikkének a bevezetőjében.Azt hiszem mindenki ismerte a vízműt Nagyváradon.Mi a története?Farkas László által megismerhetjük. 

A cikk szerzője beszámol,hogy egy kutatás során bukkant Pásztor Bertalan nagyváradi újságíró cikkére,majd ismerteti az életrajzát.Mi volt a kezdete a vízműnek?Ezt írja Farkas László : 

"Pável Mihály görögkatolikus püspök, tízezer forintot adományozott a városnak, mégpedig azért, hogy kezdőtőkeként szolgáljon, a városi vízmű létesítéséhez szükséges pénzügyi alaphoz." 

Több sikertelen próbálkozás után meg volt az első lépés.Ezt olvashatjuk : 

"Busch Dávid volt tehát az az ember, aki először felvetette, hogy a vízmű a folyó vizét szállítsa a fogyasztókhoz. Addig azonban, míg ez a terv megvalósult, még sok víz lefolyt a Sebes Körösön." 

A következő lépés : 

"Ennek pedig az vetett véget, hogy a város meghívta Zsigmondy Bélát, egy akkori híres kútfúrót, hogy vizsgálja meg a Bóné-kút vízhozamát és annak városba vezetésének módját. A szakértő végleg eldöntötte a vitát, ugyanis megállapította, hogy a kút vizét csak bonyolult emelőrendszerrel lehetne a vezetékbe juttatni, ugyanis ennek forrásai sokkal mélyebben fekszenek a város szintjénél. Zsigmondy azonban valódi szakemberhez méltóan, tett egy javaslatot, mégpedig egy ártézi kút létesítésének lehetőségét." 

Mi történt? 

"Nemsokára egy próbakutat létesítettek, amiből mintát vettek és azt felküldték az állami vegyi kísérleti állomásra, ahonnan hamarosan kitűnő válasz érkezett. A kút vize tiszta, egészséges, fogyasztásra alkalmas. Azonnal meg is hirdették a csőhálózat tervének pályázatát, amit a Knuth Károly-Kalinger Mihály budapesti cég nyerte el. 1893-ban hozzá is fogtak a terv kivitelezéshez." 

"Gyors tempó és kitűnő munka folyt, így aztán 1894 novemberében a vízművet át is adták." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése