Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. május 17., vasárnap

Rekviem a püspökfürdői tündérrózsáért? - Beszélgetés Marossy Anna nagyváradi biológussal

Beszélgetés Marossy Anna nagyváradi biológussal
Marossy Anna.Forrás : kronika.ro


Dvorácsek Ágoston készített egy hosszabb beszélgetést,interjút Marossy Anna nagyváradi biológussal,mely megjelent 2016 októberben a Természet Világa havi újságban. PDF formátumban olvasható.A beszélgetés végén a szerző megjegyzi,hogy Marossy Anna biológus 2015 ősszén halt meg. "Harcos biológusként " jellemzi Marossy Annát.Idézem :

"Marossy Anna harca tehát nem volt hiábavaló, a leírt fejleményekről még életében értesülhetett. A beszélgetés egy harcos biológus és környezetvédő emlékét idézi, aki nem csak a hévízi tündérrózsáért tett sokat. Neki köszönhetjük, hogy Közép-Európa egyik legszebb csepkőbarlangja, a kiskohi Medve-barlang nem lett kavicsbánya, és a pádisi karszt sem sokat veszített eredeti képében."

Idézet a beszélgetésből :


– Mikor vált még veszélyeztetettebbé a rezervátum helyzete?

– Telt az idő, jött a 2011-es, a 2012-es és a 2013-as év, és a helyzet súlyosbodott. TĦz-oltócsövön keresztül vezettek vizet a tóba, de azt nem mondták meg, hogy honnan, melyik szondából, hotelből veszik a meleg vizet. Szóltam nekik, hogy vigyázzanak, mert ezek a hotelek az utóbbi időben mind törvénytelenül használják a vizet. Nem mertek tovább jelenteni, mert nem lehetett tudni, hogy a hoteleknek kik a tulajdonosai. Elkezdtem széltében- hosszában hangoztatni, hogy magukat a hivatalos szerveket, a megye prefektusát2 kellene figyelmeztetni, hogy a rezervátum ritkaság. Erre hogyan kerültek vele összeköttetésbe. Konzultáltak végre szakemberekkel is Gödöllőről, román malakológusokkal4 és hisztológusokkal5 és egy angol kutatóval is. Remélem, hogy történik valami. De valahol sért, hogy mellőztek. Nem tudok mindent a növényről, de annyi éven keresztül, annyi újdonságot láttam a tündér-rózsa szaporodásáról, hogy mi történik a magokkal...

Marossy Anna biológus négy és fél éve nincs közöttünk.Nincs aki harcoljon,nincs aki szóvá tegye, hogy mi történik a környezetünkkel.Voltak tanítványai,azok eltűntek a ködben,vagy külföldön dolgoznak.Nincs aki védjen bennünket.Nincs aki szembeszálljon a hatalommal.Marossy Anna biológus munkája lassan veszendőbe megy,mert a váradiak képtelenek megérteni,hogy vigyázzanak a környezetükre,legalább az unokáik miatt is.Marossy Anna hiányát egyre jobban érezzük.Ebből a beszélgetésből sokat tanulhatunk.Méltó arra,hogy emlékét megőrizzük.A vészharangot megkongatta,de ki hallja?A püspökfürdői tündérrózsákról írtam egy bejegyzést.

Nézze meg Darabont József albumát a
facebook.com/guerres.mephysto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése