Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. május 7., csütörtök

Miért fizettek kevés büntetést a nagyváradiak a szükségállapot ideje alatt?Mert nem Oprița milicista büntetett

Milicista egyenruha az 1970-es évekből.Forrás : olx.ro

Nagyváradon viszonylag kevés büntetést fizettek azok,akiket a rendőrség megbüntettet a szükségállapot ideje alatt.Az egyik ok,kevesen hágták át a rendelkezéseket,ezáltal kevesebb bírságot kellett fizetni.Van még egy mások oka is.Nem a bajszos Oprița milicista büntette a nagyváradiakat.Egy régebbi bejegyzésemben megemlékeztem róla.
 
Az 1989 előtti Nagyváradot nehéz lenne elképzelni Oprița milicista nélkül.Ismert néhány törvényt,Pitești-ről érkezett Nagyváradra.Felvették a milicia/miliția kötelékébe.Arról lett híres,hogy mindenkit akit csak lehetett megbüntetett.Nem volt személyválogató,még a párttitkárokat,szekusokat is megbüntette.Azt mondta : Nem én,hanem a törvény büntet.

Számos anekdota keringett róla.Olyan hírhedt lett messze földön is,hogy egy alkalommal a sofőrök összefogtak, elkapták egy este,levágták a bajuszának egy részét és egy nagy fémkukába zárták. Reggel a kukások találtak rá.Nem tudták elfogni az elkövetőket,mert azok más városokból jöttek,Oprița nem ismerte őket.Nem volt személyválogató,a saját feleségét is megbüntette,mert nem a zebrán ment át az utcán.

Nem természetes halál volt az osztályrésze.Sokat szenvedett miután nyugdíjba helyezték. Biztosra veszem,hogy sokan visszaemlékeznek rá,mert megkerülhetetlen személy volt, szinte vadászta a sofőröket,a motorosokat,biciklistákat,gyalogosokat,egyszóval mindenkit.

Emlékét meg kell őrizni,mert ő is Nagyvárad képéhez tartozott,még ha rossz értelemben. Volt olyan javaslat az Ali Babáról szóló bejegyzésem után,hogy megérdemelne egy szobrot a lovával és szekerével együtt.Ha Ali Baba,Szabó Laci bácsi megérdemel egy szobrot,akkor Oprița milicista is.Az önkormányzat nem adja az "áldását",de közadakozásból lehetne egy kisebb szobrot állítani.Azt a helyzetet lehetne szoborcsoportba önteni,amikor Oprița megállítja Ali Babát a központban,megakarja büntetni.Ali Baba az ostorával olyat "sózott" Oprița hátára,hogy szinte lebénult.Ezt kihasználta Ali Baba, tovább hajtott.Soha többet Oprița nem állította meg Ali Babát.

Ali Baba és Oprița már régen Kázmér "vendégszeretetét" élvezik.Sajnos nem tudják sem megerősíteni,sem megcáfolni az őket ért vádakat,illetve dicséreteket.Nagyvárad régi képéhez tartoznak.Az emlékek megkopnak,minket is Kázmér nagyon vár,és előbb-utóbb mi is a "vendégszeretetét" fogjuk élvezni.Ha mégis elkerüljük,a halál úgyis elkap bennünket előbb vagy utóbb.Ki volt Kázmér?Az olvasó tudja? Ez egy másik történet ...

U.I.
Nem találtam fotót róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése