Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. május 6., szerda

Ali Baba ,Laci bácsi betartotta volna a szükségállapot rendelkezéseit?Szerintem aligha.

Ali Baba,Szabó László.Forrás : Karsai István Facebook 

A bezártság miatt van időm elgondolkozni bizonyos emlékeken.Az egyik Ali Baba a fuvaros.Talán nem túlzok,ha azt írom,szinte mindenki ismerte Nagyváradon,vagy hallott róla.Alakja jellegzetessége lett városunknak.Volt egy félvak gebe lova és egy összetákolt szekere.Általában a nagy Oțelul / Andrényi,vagy a régi Nagypiac előtt várta kuncsaftokat. Feltette a portékát és hazavitte.Becsületes polgári neve tudtommal Szabó László volt.Ha a gyerekek csúfolták azáltal hogy torkuk szakadtából kiabálták Ali Baba,Ali Baba,Laci bácsi ostorával csapkodta meg a csúfolkodókat,ha elkapta őket.Személyéről írtam egy bejegyzést. 
 
Ali Baba ,Laci bácsi betartotta volna a szükségállapot rendelkezéseit?Szerintem aligha. Olyan személyiség volt,akit nem lehetett megbüntetni,illetve hiába büntették volna meg,úgysem fizette volna ki.Ha szükségállapot miatti büntetéseket nézzem,akkor is Ali Babát hiába büntették volna meg.Legfeljebb a büntető rendőr kapott volna néhány ostorcsapást,mint Oprița a hírhedt közlekedési rendőr. 

Ali Babáról olvashat egy nagyszerű bejegyzést,melyet Szász András irt. Idézet : 
 
"A furcsa szerzetek egyikét Ali Babának hívták. A harmincas évek közepén került Nagyváradra, nem tudni, honnan. Valódi neve Szabó László volt, de azt kevesen ismerték. Az Ali Baba csúfnév vélhetően úgy ragadhatott rá valahol, ahogy a kutya szőrébe a bogáncs. Ráragadt, megtapadt és örökre rajta is maradt.
Közepes termetű, széles vállú, vastagnyakú, erős ember volt Ali Baba. Örökké borostás, piros arcából kék szempár tekintett ki a világba. Többnyire békés volt ez a szempár, csak akkor szórt mély, indigókék villámokat, ha valaki csúfnevén szólította. Olyankor nem volt tanácsos a közelében maradni."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése