Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. május 20., szerda

Nagyváradi Polgármesteri Hivatal miért akar ültetni sok fát ?

Illusztráció. Fotó : Alexandru Nițescu


"A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nyilvántartásai szerint 2008-tól napjainkig 28.705 fát ültettek el és 7915-öt vágtak ki a város területén, vagyis tizenkét év alatt háromszor annyi fát ültettek, mint ahányat kivágtak." - olvashatjuk a Erdély Online cikkében. Miért akarnak sok fát ültetni?Mert az EU-ban van egy fejkvóta az egy lakosra eső zöld terület tekintetében.Ha kevesebb,akkor kevesebb pénzt kap a város.

A Városháza által összeállított statisztikában szerepel 7915 fa kivágása.Csak ennyi fát vágtak ki?Számomra nagyon lehangoló a statisztikai adat,mert kedvenc színem a zöld. Nekem a 7915 fakivágása kevésnek tűnik.Volt a környezetvédők egy tiltakozása a Körös parti fűzfák brutális "karbantartása" miatt.Elhangzott egy sokkal drámaibb statisztikai adat a kivágott fák tekintetében.A Városháza visszautasította a vádat. Értsék meg a váradiak végre,hogy favágás nélkül nem lehet modernizálni a városunkat.Régen lehetett,de most nem.Az is lehet, a nosztalgia beszél belőlem.Az ütött-kopott "központban " volt még árnyék is.Az átalakított Szent László téren csak a teraszok alatt találhatunk árnyékot.Ez legyen az én problémám.

A cikkben olvashatjuk azt is,hogy statisztikai szempontból elmaradnak az ültetett fa tekintetében.Minden kivágott fa után öt csemetét kelletett volna ültetni.7915×5 mennyi?Mi a terv?Ezt olvashatjuk a cikkben :

"Mindemellett további ezer nagy méretű fát ültetnek el, amihez még hozzáadódik 65 hektárnyi terület erdősítése, amelyet az önkormányzat az Erdészeti Őrséggel közösen végez majd el."

A Polgármesteri Hivatalnak nagyon kell "csipkednie magát",mert klímaváltozás előtt állunk. Ez azt jelenti, melegedni fog az átlaghőmérséklet.50 év múlva Azerbajdzsánhoz hasonló száraz,sztyeppés időjárásnak leszünk kitéve,mármint azok akik akkor élni fognak. Bővebben ebben a bejegyzésemben olvashatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése