Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. február 6., csütörtök

Készül Szent László váradi lovas szobra - Ki támogatja és ki nem ?

 
Szent László király makett szobra.Deák Ferenc szobrász alkotása.Forrás : biharmegye.ro 


"Várad magyar közösségének több évszázados vágya teljesülhet belátható időn belül, ugyanis jelentős magyarországi támogatással készül a városalapító szent király impozáns lovas szobra. A kezdeményezőket, a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség elöljáróit, illetve az alkotóművészt kérdeztük a több éve elindított folyamat fejleményeiről." - írják Fried Noémi Lujza és Máté Zsófia Biharország cikkében. 

A cikkben olvashatjuk,hogy szinte mindenki támogatja az új Szent László szobor ügyét. Deák Ferenc szobrász jó halad a munkával.Van aki nem támogatja? Sajnos van,mert bizonytalan hol lesz felállítva.A reményt nem szabad feladni,sőt együtt kell működni a szobor érdekéért.Szabó Ödön válasza aggodalomra adhat okot.Idézem : 

"– Egyeztettek-e már a kezdeményezők és a városi elöljárók, hova helyezzék el az alkotást?

– Erről nem szeretnék ma nyilatkozni. Aki tisztán, racionálisan tekint erre az egyik legfontosabb váradi magyar ügyre, tudja pontosan, hogy az ideális, szívünknek, lelkünknek megfelelő hely ma foglalt. Talán akkor kell leülni a városvezetéssel ezt végleg rendezni, amikor meggyőzzük egymást arról előbb mi, magyarok, hogy a szobor ügyét nem használjuk először is magyar–magyar vitában, másrészt jó volna elkerülni egy magyar–román vitát is. Ha ez a két vita nem lesz vagy mederben tartható, akkor jó helyre kerülhet majd a szobor. Én azt támogatom, hogy Szent László lovas szobrának kérdését teljes konszenzusos üggyé próbáljuk tenni. A városvezetéssel is kell nyilván tárgyalni, de csak az eredményt kell a sajtó elé tárni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése