Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. február 12., szerda

Az idén harminchat új beruházást fog elkezdeni Nagyváradon - Miért vágnak ki sok fákat ?

,
Forrás :erdon.ro 

"A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatósága az idén harminchat új beruházást fog elkezdeni." - írja Pap István a Bihari Napló online cikkében. Miről is van szó? Idézet a cikkből :  

"Mircea Ghitea beszámolt arról, hogy bár a város költségvetését még nem fogadták el, de így is szinte biztosra vehető, hogy legalább harminchat új munkálatba fog bele az idén a műszaki igazgatóság. Ezek közé tartozik a Zöldfa (Alecsandri) és Kossuth (Independenței) utcák közötti gyalogos átjáró kialakítása, a zöldövezet kiépítése a Grigorescu és a Veteranilor lakónegyedekben, valamint a Ion Bogdan és az Aurel Covaci utcákban. Az idén újítják fel a Ion Irimescu, a Pionierilor, az Alexandru Papiu Ilarian, az Aurora, a Cărăbușului, a Cheile Turzii, a Dâmboviței, a Digului, a George Bota, a Ion Mincu, a Năvodarilor, az Arturo Toscanini, a Ioan Alexi, az Alexandru Todea, a Cucului, a Gheorghe Pituț, a Ion Pop Reteganul, a Macului, a Radu Enescu, a Coriolan Pop, a Nicolae Firu, az Eremia Grigorescu, a Luceafărului utcákat, valamint az Aviatorilor és a Trotușului utcák egy-egy szakaszát is. Új utat építenek a körgyűrű mentén a Liviu Borcea utca és a Csehi út között, valamint az ócskapiac övezetében. Futópályát építenek ki a Szálka parkban, felújítják a Templom teret, illetve megkezdődik Szőllős lakónegyedben a nagyszabású, kisajátításokkal és bontásokkal járó térátalakítási munkálat, melynek során parkolóhelyeket és bekötőutakat építenek ki a Nojoridului és a Leonardo da Vinci utcákon és környékükön. Szintén az idén kezdődik el a Ghillányi és a Fürdői út (Nufărului – Cantemir) átalakítási és felújítási munkálata is." 

Miért vágnak ki sok fákat Nagyváradon?Mert erre kérik a Polgármesteri Hivatalt a váradiak.Micsoda remek válasz' Idézet : 

"A műszaki igazgatóság jelentése szerint a tavaly összesen 779 fát vágtak ki, miközben csak 655-ot ültettek Nagyváradon. Az egyik újságíró azt kifogásolta, hogy a város nem tartja tiszteletben saját, 2015/725. számú szabályzatát, mely kimondja, hogy minden kivágott fa után öt másikat kell ültetni. Mircea Ghitea erre csak annyit válaszolt, hogy az önkormányzatnak kötelessége kivágni mindazokat a fákat, amelyek elszáradtak, vagy amelyek veszélyeztetik az emberek testi épségét, illetve kárt okozhatnak az anyagi javakban. A fakivágások zöme állampolgári bejelentés nyomán történik, és Ghitea szerint nem életszerű az, hogy ha valaki figyelmezteti a várost arra, hogy valahol van egy veszélyes fa, akkor a város ahelyett, hogy akcióba lépne, azzal zavarná el az illetőt, hogy előbb ültessen öt fát, és majd azt követően kivágják a veszélyes fát. Arra a felvetésre, hogy a polgárok nem a veszélyesség miatt, hanem azért kérik a fakivágásokat, mert érdekük fűződik ahhoz, hogy egy-egy fa eltűnjön, Ghitea a nyilvántartóra hárította a problémát, ugyanis ott kell kitölteni a faültetésre vonatkozó űrlapot. „A műszaki igazgatósághoz 2019-ben egyetlen ilyen formanyomtatvány sem jutott el. A műszaki igazgatóság pedig nem foglalkozik a dokumentumok iktatásával a nyilvántartónál” – adott abszurd választ a felvetésre Ghitea." 

Mit válaszolt Florin Birta alpolgármester? Idézet a cikkből : 

"A helyzetet Florin Birta alpolgármester mentette azzal, hogy bejelentette: valószínűleg módosítani fognak a szabályzaton, ugyanakkor folytatni fogják a fakivágásokat minden olyan esetben, amikor a helyzet ezt megköveteli, például beruházások megvalósításakor. Az alpolgármester a tavalyhoz hasonlóan most is megígérte, hogy az elkövetkező két évben tizenkét hektárnyi új zöldövezet létesül Váradon." 

Sajtótájékoztató.Forrás : oradea.ro Facebook 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése