Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. november 20., kedd

Rejtély : Mi okozta a tüzet a görög katolikus püspöki palotában?Még senkit nem vontak felelősségre a tűzvész miatt

 
Forrás : eBihoreanul 

Augusztus 25-én este tanúi lehettünk a drámának :leégett a görög katolikus püspöki palota !1989 előtt megyei könyvtárként működött. Nagyon sok váradi járt a könyvtárba, köztük én is. Az államtól a görög katolikus egyház visszakapta, mely ismét püspöki palota lett. 2018 augusztus 25-én este mintegy két óra alatt szinte teljesen leégett, kiégett. Miért? Majdnem három hónapi vizsgálat után sem tudunk többet mint a tűzvész idején. A félhivatalos válasz szerint rövidzárlat okozhatta. Feltevődik egy kérdés : Hogyan lehetett rövidzárlat az áramtalanított palotában ?A gyanú a díszkivilágításra terelődött. 11 évvel ezelőtt lett feltéve. A cég szerint engedéllyel dolgoztak. Netalán a Szent László tér átalakítása során szabálytalanul dolgoztak? Ezt a feltételezést gyorsan feledjük el, mert messzire megyünk. A jelenlegi vezetésnek semmi közze a tragédiához. Az illetékes hatóság miért titkolózik? Tudnak valamit, de nem akarják nyilvánosságra hozni ?A Bihoreanul lap szerint a vizsgálatot nem zárták le .

Az eBihoreanul cikkében további információkat olvashat a tűzesetről!

Még senkit nem vontak felelősségre a tűzvész miatt 

"Közel három hónapja történt a nagyváradi tűzvész: augusztus 25-én este gyulladt ki a Görögkatolikus Püspöki Palota a város szívében, azonban még mindig nincs hivatalos álláspont arról, hogy mi okozta a szerencsétlenséget." - írja a Bihari Napló. Kíváncsiak vagyunk a további részletekre.Teljes cikk : 

"A tűz utáni napon, augusztus 26-án, vasárnap délután sajtótájékoztatót tartott a tűzvésszel kapcsolatos részletekről Ioan Mihaiu prefektus, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU), a rendőrség, valamint a püspökség képviselője. Már akkor téma volt az a hír, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet, és, hogy talán megelőzhető is lett volna, de a tűzoltók nem értek ki elég gyorsan. Az említett sajtótájékoztatón az ISU helyettes főfelügyelője elmondta, hogy a bejelentést követően 2 percen belül két tűzoltócsapat érkezett a helyszínre, később további két csapat csatlakozott az oltáshoz, és fél órán belül mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett. Az ISU részéről akkor azt állították, hogy valóban rövidzárlat okozhatta a tüzet, azóta azonban semmilyen intézmény nem adott ki hivatalos közleményt arról, hogy egész pontosan mi is történt.
Sok a kérdés
Sajtóinformációk szerint a múlt hónapban fejezte be az ISU a részletes felderítést, ennek eredményeit átadta a rendőrségnek és az ügyészségnek, akik egyelőre visszatartják a kapott információkat. Azonban egy főügyész azt az információt adta ki, hogy eljárás indult kulturális örökség javaiban okozott kár miatt, gyújtogatás, robbanás, vagy más eszköz által, ami veszélyeztethet személyeket vagy javakat – az ezért járó büntetés 2 évtől 7 évig terjedhet. További sajtóinformációk szerint az ISU jelentésében az szerepel, hogy a díszkivilágítás installációja hibásodott meg, azonban azt még nem lehet tudni, hogy ki a felelős ezért. A püspökség semmit nem mond, az önkormányzathoz tartozó technikai igazgatóság részéről Emil Benţan pedig azt közölte, hogy a városnak nincs semmilyen dokumentuma az érintett vezetékekre vonatkozóan, illetve arról, hogy az épület díszkivilágítása hogyan csatlakozott a városi vezetékekhez. Azonban tényként lehet kezelni azt az információt, hogy 11 évvel ezelőtt, 2007-ben alakították ki a palotán a világítást, amikor rehabilitációs munkálatokat végeztek ott. A cég vezetője, amely ezt a munkálatot végezte elmondta, hogy minden legálisan zajlott, és véleménye szerint nem vonhatóak felelősségre így, hogy 11 évvel ezelőtt végezték el a munkálatokat; a hozzá eljutott információkból pedig az derül ki, hogy azóta módosításokat is végeztek ott. Hozzátette, hogy az épület tűzállóságát két évente kellett volna újítani: ha ez megtörténik, akkor elkerülhető lett volna a tragédia."

Forrás : erdon.ro



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése