Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. november 10., szombat

Hibáktól hemzsegő helytörténeti munka - Miért kell egy " helytörténeti munkafüzet"?

Hibáktól hemzsegő helytörténeti munka 
"Elnagyolt, felületes, pontatlan, és tele van tükörfordításokkal – sorolta a nagyváradi önkormányzat által kiadott helytörténeti tankönyv hibáit Kecse Gabriella RMDSZ-es városi tanácsos." - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Miért kell egy "helytörténeti munkafüzet", mely tantárgy lesz?A háttérben a politikai okot lehet sejteni,mert Nagyvárad történetében kevés a román jellegű adat, személyiség,stb.Ezt a tényt nehezen viseli el Helyi Tanács PNL többsége,élén a vezetőjével. Valamit kellett lépni,mert hátha a köztudatba be lehet "sulykolni" valamit, amely alapja lehet a jövőbeni történelmi hamisításnak.Miért írják helytelenül a magyar neveket?Miért nem javítják ki a hibákat?Ki tudja. Ezekben a napokban a Nagy Egyesülés 100. évfordulójára készülnek. Hősök soraiba lépett mindenki,aki 100 évvel ezelőtti egyesülést segítették. Dübörög a nemzeti öntudat,miközben nehéz helyzet előtt áll Románia az EU-ban.Hátha a régi jól bevált módszert alkalmazva,ismét kimásznak a "gödörből".Teljes cikk :

"Az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Kecse Gabriella városi tanácsos felidézte, hogy még május végén adott ki 50 példányban egy helytörténeti munkafüzetet az önkormányzat, három hetes véleményezési határidővel. Mivel a hetedikes román gyermekeknek választható tantárgyként ajánlott helytörténetet taglaló „demopéldány” hemzsegett a hibáktól, egy magyar történészekből álló munkacsoport összeállított egy 30 oldalas javaslatfüzért, melyet Kecse Gabriella továbbított a polgármesteri hivatalnak. Tudomása szerint még egy észrevétel született, de az nem volt ennyire terjedelmes. Mint utólag kiderült, tulajdonképpen mindegy is volt, hogy ki mit gondolt, mivel az önkormányzat végül egy olyan, egy lexikális információkat tartalmazó tankönyvet és egy munkafüzetet tartalmazó kiadványcsomagot jelentetett meg a tanévkezdésre, melyben nincs köszönet, ugyanis nincs tekintettel a pontosításokra és a visszajelzésekre. „Egy történelem tankönyvtől minimális elvárás a hitelesség, a következetesség és a történelmi hűség, ehhez képest a liberális vezetésű önkormányzatnak a helyi költségvetésből finanszírozott két kiadványa elnagyolt, felületes, pontatlan és teli van tükörfordításokkal” – magyarázta az RMDSZ-es városi tanácsos.


Példák

Például a kezdeteknél erősen arra koncentrál, hogy az őslakosok dákok voltak, a magyar államalapításnak, illetve az egyházszervezésnek a vidékre gyakorolt hatásáról pedig említést sem tesz. Anonymus egész alakos szobrát büsztként írja le, és mellőzi a forráskritikát. Amúgy jellemző, hogy a fényképeknél nem azt jelöli meg, hogy az illető műalkotás hol található meg, hanem azokat a sokszor kétes hírű honlapokat tünteti fel eredetként, ahonnan a tárgyalt képeket leszedték. A kronológiai sorrend sem erős oldala a kiadványoknak, és több esetben a magyar személyiségek neveit helytelenül tüntetik fel, vagy felcserélik a kereszt- és családneveket. Az evangélikus templomot úgy mutatják be, mint reformátust, Alba Regiáról meg sem említik, hogy napjainkban Székesfehérvár a neve. Bölöni Menyhért és Rimler Károly polgármesterek simán Menyhért és Károly, Bocskai István Ștefan Bacskai, és így tovább. Sőt, még egy propagandát is becsempésztek a kiadványba, amikor azt kérdezik a gyerekektől, hogy mégis miért fejlődik most a város, kinek köszönhető?
Kecse Gabriella hangsúlyozta: az alapötlet maga nem rossz, hiszen tíz évvel ezelőtt a Tanoda Egyesület a Megyei Tanács támogatásával kiadott egy helytörténeti tankönyvet a hetedikes magyar diákoknak, a Szacsvay-iskolában pedig helytörténeti kör is működött. Az önkormányzat esetében azonban a kivitelezés borzalmasan rossz lett, nem szolgálja a lokálpatriotizmust, ezért újabb beadványt fog iktatni ez ügyben a polgármesteri hivatalban." 

Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése