Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. november 13., kedd

2018. december 5-én, a Fény ünnepekor avatják fel Nagyváradon a zsidó történelem múzeumát

 
"Az Aachvas Rein zsinagógában rendezték be, a Városháza utcán, a Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Komplexum részeként fog működni" - írja a Bihari Napló.Teljes cikk :

"December 2-től december 10-ig a zsidók a Hanukát ünneplik. Az avatás ennek a szellemében is zajlik majd. A hivatalos megnyitó időpontját a zsidó közösség javaslatára választották. Napjainkban a múzeumi tér kialakításának munkái korszerű stádiumban vannak. A zsidó közösség és számos magánszemély adományokat adott, ami tárgyakból, festményekből, fotókból áll. Fontos adományok jöttek a Sonnenfeld család örököseitől is, akik a Moszkva utcán lévő komplexumot örökölték. „A Sonnenfeld családnak nyomdája és üzlete volt a Ferdinand téren. Lesz egy terem, amiben a család emlékeit állítjuk ki” – mondta Angela Lupşea, a Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Komplexum igazgatója.

Különleges koncepció

A múzeum kialakításához különleges koncepciót választottak. A földszinten a közösség történetét és a város fejlődését mutatják be, az emeleten a több mint 30.000 ember haláltáborokba való deportálására emlékeztetnek. Az Aachvas Rein Zsinagóga rehabilitációs munkái 2018. október 5-én fejeződtek be. A nagyváradi városháza a helyi költségvetésen keresztül mintegy 380 ezer lejt adott rá."

Forrás :  biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése