Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. november 10., szombat

Miért nem szeretnének új magyar iskolát a Helyi Tanács?

 

"Nemleges választ adott a váradi városháza arra, hogy önálló jogi státuszú magyar iskola jöjjön létre. Az elutasítást az érintett tanintézmények vezetőtanácsainak véleményével indokolták." - írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.Miért nem szeretnének új magyar iskolát a Helyi Tanács?Az iskolák vezetőtanácsaitól nemleges választ kaptak,mert elakarják kerülni a diszkriminációt,és megcsappanna a diáklétszám.Ezek lehetnek az okok?Sajnos a háború az RMDSZ és a PNL között tovább folytatódik minden szinten.Teljes cikk : 

"Az RMDSZ, a történelmi egyházak és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége beadványokkal fordult a váradi Polgármesteri Hivatalhoz és a Tanfelügyelőséghez, azt kezdeményezve, hogy önálló jogi személyiségű magyar általános iskola létesüljön a Körös bal partján. A Zsigmond király vagy Luxemburgi Zsigmond Általános Iskola néven elképzelt intézményt a kezdeményezők a Nicolae Bălcescu, a Dimitrie Cantemir, a Ioan Slavici és a Lucreția Suciu iskolákban működő magyar tagozatok összevonásával gondolták létrehozni, úgy, hogy minden osztály maradna a helyén, de jogilag és adminisztrációs szempontból egy közösséget alkotnának. Erről lapunkban szeptember végén számoltunk be. Az ebihoreanul hírportál csütörtök délután arról tájékoztatott, hogy Ilie Bolojan polgármester, illetve Eduard Florea, a Városháza gazdasági igazgatójának aláírásával választ kapott a beadványra az RMDSZ, mégpedig elutasítót.

Elutasítás és elutasítás

Az elöljáróság november 6-án továbbította válaszát, azzal indokolva, hogy kikérték a nevezett iskolák vezetőtanácsainak véleményét az átszervezésekről és mindenhonnan egyhangú nemleges választ kaptak. Fel is sorolják azokat az érveket, melyek mentén döntést hoztak: el akarják kerülni a diszkrimináció és a szegregáció minden formáját, meg akarják előzni az iskolaelhagyás terjedését, pártolják ugyanakkor az interkulturális kapcsolatokat mind a diákok, mind a pedagógusok között, illetve a pályázatokban történő közös részvételt. A Városháza szerint az osztályok átszervezése és egy új iskola létrehozása azt is eredményezné, hogy a már létező iskolákban a megcsappanó diáklétszám okán csökkennének a mindkét tagozaton oktató pedagógusok óraszámai. A Városháza ugyancsak elutasította a RMDSZ egy másik javaslatát is, miszerint a Iosif Vulcan iskola egy magyar tannyelvű szakmai osztálya kerüljön át az Ady Endre iskolához. Ennek indoklásában is az szerepel, hogy az iskola, mármint a I. Vulcan vezetősége nem járul ehhez hozzá, álláspontjukat pedig nemcsak a pedagógusok, de a szülők véleményét is kikérve alakították ki." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése