Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. november 14., szerda

Nem engedik Mihai Viteazult a Mihai Viteazul Szövetség vezetői

A Nagyvásártérre akarják költöztetni a szobrot. 
A Nagyvásártérre akarják költöztetni a szobrot.

"A váradi főtéren álló Mihai Viteazul-szobor tulajdonosai megtámadják a szobor elköltöztetését." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.A Szövetség vezetői sehogyan sem akarják megérteni,hogy Nagyváradon Ilie Bolojan a polgármester, és engedelmességgel tartoznak neki,mert a váradiak javát akarja.Sőt bírósági perre mennek a szoborért.Marad vagy megy a Szent László térről Vitéz Mihály?Nehéz megmondani. A per befejezéséig marad négy lábon.Teljes cikk :

Újabb fejezet a váradi Szent László (Unirii) téren álló Mihai Viteazul-szobor elköltöztetésének ügyében: most is megakadályoznák Ilie Bolojan polgármester elképzelését, a szobor elköltöztetésével kapcsolatban. Mint ismert, Bolojan már a főtér átépítése előtt el akarta vitetni onnan a Mihai Viteazul-szobrot, ám akkor is ellenkezésbe ütközött. Nemrégiben megerősítette, hogy az alkotás a Nagyvásártérre kerül, majd erről a helyi tanács határozatot is hozott.

„Veszélyes precedens”
Tegnap aztán a PSD megyei székházában összegyűltek a Mihai Viteazul Szövetség vezetői, akik annak idején készíttették a szobrot, és bejelentették: megtámadják a tanácsi határozatot. Constantin Moşincat, a szövetség titkára, tartalékos katonatiszt, Anghel Ursu, a szövetség elnöke, szintén tartalékos tiszt, és egy PSD-s helyi tanácsos, Liviu Sabău Popa együtt jelentették be, hogy bírósághoz fordulnak. Azt állítják, hogy a város vezetése valójában nem elköltöztetni akarja a szobrot, hanem lebontatni, sőt, a helyére nem is Ferdinand király szobrát tennék, hanem Szent Lászlóét. Habár a város vezetése ilyesmit nem vállalt fel, sőt, kifejezetten a Ferdinand-szobornak akarnak helyet Mihai Viteazul elköltöztetésével, a szövetség vezetői szerint „ez veszélyes precedens lenne, visszafelé vinne az időben, oda, amikor a negyvenes években a Váradra bejövő hatóságok lebontatták a mi szobrainkat”. Moşincat azt is kifogásolja, hogy a főtéren 1992-ben az ő szövetségük által felállíttatott szobor áthelyezéséről nem kérdezték meg őket, és szerinte a művelődési tárca által kibocsátott engedély vitatható, mert nem szerepel benne tételesen az „áthelyezés” szó. A szövetség titkára ugyanakkor azt mondja, szerintük „a Ferdinand-szobornak a róla elnevezett téren kellene állnia, vagy a Sas-palota előtt, szemben a románok nagy egyesítőjét ábrázoló szoborral”… "
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése