Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. október 18., csütörtök

Sínbővítéssel együtt járó forgalmi felfordulás Nagyváradon - Másfél hónap után jobb lesz a tömegközlekedés Váradon?

Sínbővítéssel együtt járó forgalmi felfordulás Nagyváradon 
"Óvatosan közlekedjenek a gépkocsivezetők az elkövetkező mintegy másfél hónapban, mert komoly forgalmi változások vannak a Teleki (Primăriei), a Vitéz (Decebal) és az Aradi út kereszteződésében." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Feltevődik egy kérdés : Másfél hónap után jobb lesz a tömegközlekedés Váradon?Kétlem,de legyünk bizakodók,mert történhetnek "csodák".Miért fogalmazok így?Látható naponta,hogy a tömegközlekedési járművek többsége elhasználódott.Ki kellene cserélni újakra.Ez volt a terve Csuzi Istvánnak, pénzhiányra hivatkozva nem kapott támogatást.Új igazgatója van a HKV/OTL-nek.Az új seprű jól seper?Ha a kedves olvasó utazik naponta,mint én is,nem lehet jó véleménye a tömegközlekedésről.A hétvégi tömegközlekedés kritikán aluli.Arról jobb ha nem beszélünk,de jöhet egy hideg tél,nem lesz kellemes 20-30 percet várni a villamosra.Felemelték a jegy árát,az utazás minősége jobb lett?Az ütött-kopott autóbuszok látványa lehangoló,a second hand villamosokról az a véleményem,hogy jobb lett volna,ha berliniek nyakába maradt volna.Még fognak vásárolni,mert olcsók.Van egy közmondás,melyet nem idézek, mert inkább legyek optimista,mert ígéretekbe nincs hiány.Hát ha lesz változás.Az egyik helyi napilap igencsak kritizálta az OTL-t,sőt azt is írta,hogy válságos helyzet van a cégnél.Az este megjártam,mert a T1 autóbusznak a ajtója le volt blokálva ,és csak a következő megállóban tudtam leszállni.Egy jó tanács: Ha tudja ,kerülje el a Vitéz/Decebal -Teleki/Primariei utcák kereszteződését a csúcsforgalom idején. Szerettem volna inkább jót írni,de a személyes tapasztalatom miatt nem tudok.

"Tegnap elkezdték bontani a villamossíneket a Teleki (Városháza) utca, a Vitéz (Decebal) út és az Aradi út kereszteződésében, így ott le van zárva az autóbusz- és villamosforgalom előtt a Decebal híd felé vezető menetirányban a Vitéz utcának a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) és Bem József (Tuberozelor) utcák által közrezárt része. A helyszínen jártunk, hogy magunk győződjünk meg róla, hogyan is van kialakítva ott a forgalmi rend. A Decebal híd felől jövő forgalom előtt nincs lezárva a Vitéz utca, tehát autóval lehet menni az Aradi út felé, illetve a hármas útkereszteződésben lévő nagy körforgalmon áthajtva az állatkert felé vagy a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcára letérve a főtér irányába. Aki az Aradi út felől jőve a Decebal híd felé akar menni, az le kell térjen a Vitéz utca – Teleki utcai körforgalomban az állatkert felé, be kell hajtson a Beöthy Ödön utcára, majd ott az első lehetőségnél balra kell térnie – ez a Nyárfa (I. L. Caragiale) utca –, ahonnan a Teleki utcára kiérve szintén balra kell fordulni a Bem József (Tuberozelor) utcára, és azon végighajtva lehet kiérni a Vitéz utcára.

Ideiglenes körforgalom
A Bem József és a Vitéz utca kereszteződésében egy ideiglenes körforgalmat alakítottak ki a villamossíneken, a sínpárok közötti járdaszegélyt elbontották, hogy a körforgalmon át lehessen haladni. A Bem József utca felől jövő autók letérhetnek a Vitéz utcán a Decebal híd irányába, visszafordulhatnak az Emanuel templom felé, de áthajthatnak az Őssi (Stefan O. Iosif) utcára is. Akik a Teleki utcáról jönnek, szintén le kell térjenek a Bem József utcára, és az utca végén kialakított ideiglenes körforgalomnál a fent említett irányok bármelyikébe hajthatnak tovább. Akik a Vitéz utcán az állatkert felől jönnek autóval, szintén a Beöthy Ödön – Nyárfa – Teleki – Bem József utca útvonalon kerülve haladhatnak tovább a Vitéz utcán a Decebal híd irányába. Az Őssi utca felől jövő autósok az ideiglenesen kialakított körforgalomnál letérhetnek az Emanuel templom felé, de behajthatnak a körforgalomba és ráfordulhatnak a Vitéz utcára a Decebal híd irányába is. Mint azt az illetékesek korábban elmondták, körülbelül másfél hónapig tartanak a sínbővítési munkálatok, tehát a fent leírt forgalommódosítás is legalább ennyi ideig lesz érvényben.
Villamosok helyett buszok
A villamoshálózat bővítése miatt villamospótló autóbuszok közlekednek Nagyvárad nagy részén.
Az elkövetkező mintegy egy-másfél hónapban a Teleki (Primăriei) út, az Aradi út és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésében zajló sínbővítési munkálatok miatt Nagyváradon villamosok csak a Szöllősi végmegálló és a Sinteza gyár között közlekednek a nagyállomás és a Rogériuszi piac érintésével. A városközpontban, az Aradi úton és Őssiben, valamint a Vitéz úton a T1 és a T2 jelzésű villamospótló autóbuszok járnak. A villamosmegállókban lévő kijelzőkön a Helyi Közszállítási Vállalat felirattal figyelmezteti az utasokat arra, hogy használják a villamospótló autóbuszokat.
T1-villamospótló
A T1 jelzésű buszjárat egyik végmegállója az Olaszi park, innen halad végig a Vitéz úton, megáll a Ferenc (Doinei) utcánál, a Decebal piacnál és a Decebal híd másik oldalán. A T1-es busz következő megállója a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcán van, majd a főtér előtt áll meg, ezt követően a Holdas templomnál, aztán a Nagyvásárteret (December 1. tér) megkerülve (egy megálló a toronytömbháznál) a Gojdu-líceumnál áll meg, ez a járat másik végállomása. Innen halad tovább a Kossuth (Independenței) utcán, megáll a Fekete Sas-palota mellett, majd a Teleki utcán a Partiumi Keresztény Egyetem közelében, a Bem József utca 19. számnál kialakított ideiglenes megállóban, és innen tér le a Vitéz utcára, ahol három buszmegállója van (Decebal híd, Decebal piac, Doinei utca), és visszaér az Olaszi parknál lévő végmegállóba.
T2-villamospótló
A 2-es villamosok helyett a T2 jelzésű autóbuszokat vehetik igénybe az utasok. Ezek a buszok az Őssi végmegálló és a Vitéz (Decebal) út között mindkét menetirányban ugyanazon az útvonalon haladnak, mint a villamosok, és ugyanazokon a helyeken is állnak meg. A Vitéz utcai kereszteződésnél azonban az Aradi út felől jövő busz letér a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcára, ahol egy megállót létesítettek számára, ezt követően megáll a Holdas templomnál és a Nagyvásártérnél (December 1. park) a toronytömbház mellett, innen visszafordul és a Gojdu líceumnál, valamint a Fekete Sas-palotánál, a Partiumi Keresztény Egyetemnél, a Bem József utca 19. szám alatti lévő megállókban áll meg. Innen fordul vissza a Vitéz utcára, ahonnan visszatér az Aradi útra és megy ki egészen az Őssi villamos-végmegállóig.
Autóforgalom
A már említettek mellett az autóforgalomra vonatkozó változások közé tartozik az, hogy a Nyárfa (Caragiale) utca egyirányúvá válik a Primăriei/Teleki utca irányába. Az Arany János utca egyirányúvá válik a Teleki utca irányából a Beöthy Ödön utca irányába. A Teleki (Primăriei) utca kétirányúvá válik a Bem József (Tuberozelor) és az Arany János utcák közötti szakaszán. A Városháza utcáról kötelező letérni a Bem József utcára, nem lehet tovább hajtani a Vitéz utcai kereszteződésig. A Bem József utca egyirányúvá válik a Teleki utca felől a Vitéz út felé "
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése