Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. október 22., hétfő

Még mindig mentenék, ha menthető lenne - Miért nem halljuk a természetvédők hangját?

 
Marossy Annára emlékeztek idén is a püspökfürdői Pece-rezervátumban

"Konkrétumokkal idézték fel emlékét: Marossy Annára emlékeztek idén is Püspökfürdőn. Október 18-án volt három éve, hogy 84 évesen elhunyt Románia egyik legismertebb biológusa." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

Az ismert szakember, Marossy Anna emlékére az Aqua Crisius Egyesület idén is rendezvényt szervezett: október 18-án a Pece természetvédelmi területen álló kis Marossy-emlékműnél gyülekeztek az érdeklődők. A szervezők emlékeztettek: azért áll épp itt, Püspökfürdőn az emlékmű, mert a szakember sokrétű tevékenységének egyik eleme volt, hogy kiállt a püspökfürdői tündérrózsa-rezervátum megmentéséért. Így ma már különösen szomorú látvány az időközben mégis elpusztult rezervátum mellett a védője emlékét megidéző emlékhely. A három bennszülött faj – a hévízi tündérrózsa, a bordás homorcsa (csiga) és a piros szemű kele (hal) – ugyanis már nem él a tóban, sőt, tó sincs, csak egy mesterségesen fenntartott nagyobb pocsolya jelenleg. Épp két éve ugyanis, hogy az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület szervezésében a püspökfürdői Pece-rezervátumban emlékművet és -táblát avattak az immár három éve elhunyt Marossy Annának. A kutató és harcos környezetvédő hamvait egyébként a környéken szórták szét.

Visszaállítanák

A megemlékezésen Mihai Togor, az Aqua Crisius Egyesület elnöke elmondta: Marossy Anna sokat tett e térség megmentéséért is, de más érdekek sajnos nagyobbak voltak. A helyszínen jelen volt a Körösvidéki Múzeum egyik biológus munkatársa is, aki kérdéseinkre elmondta: ők is foglalkoznak a területen élt flóra és fauna konzerválásával, illetve most azon is dolgoznak, hogy legyen egy hivatalosan megállapított határérték a termálvíz kiaknázására. Abban bíznak, hogy „ha lenne hivatalos papír erről, akkor véget lehetne vetni a túlzott kiaknázásnak, és így a tó is újra megtelhetne. Ha pedig ez az élettér meglenne, a tündérrózsát vissza tudnánk ide telepíteni, viszont az állatok visszatelepítése már nehezebb lenne”. Ezen projektjeikhez amúgy az EU is ad pénzügyi támogatást. Marossy Anna nevét éppen ez év közepétől sétány viseli Nagyváradon. Az Ezredévi Emléktéren, a Garasos híd mellett lévő virágüzlet tulajdonosai tavaly ősszel indítottak kézjegygyűjtést, hogy az adott szakaszt Marossy Annáról nevezzék el, mivel épp ott ő mentette meg annak idején a partszakaszt a lebetonozástól. Így érték el végül az átnevezést. Marossy Anna biológus, környezetvédő Belényesben született 1931-ben. A BBTE-n szerzett oklevelet 1954-ben, a következő évtől már tanár volt Vaskohszikláson, majd 1963-tól a tartományi, úgynevezett kultúrbizottsági munkatárs. Később főmuzeológus lett: 1966 és 1988 között a Körösvidéki Múzeumban dolgozott. A rendszerváltás után főleg környezetvédői tevékenysége révén lett ismert. 2006-ban megkapta Nagyvárad Kiválósági díját." 

Forrás : biharinaplo.ro 


Marossy Anna biológus halálával elhalkultak a természetvédők erős hangja,legalábbis ez a véleményem.Egy-két akció kivételével,nem lehet érzékelni,hogy a természetvédők védik Nagyvárad zöld övezeteit.Miért?Nem tudom.Az Aqua Crisius Egyesület megpróbálja hallatni a szavát,de lehet kevesen vannak,és a váradiakat "hidegen" hadja a természetvédők gyér akciói.Sorozatosan vágják ki a fákat Váradon háborítatlanul.Igaz az is,hogy a hazai fa ára 400%-kal drágult.Mindig elszorul a torkom amikor látom Marossy Anna örökbefogadott fáját ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése