Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. október 8., hétfő

Összefoglalás a Nagyváradi Őszről

Látványos eleme volt a programnak a Moonlight Invasion csapata 
Látványos eleme volt a programnak a Moonlight Invasion csapata

"Érdekes produkciók tették vonzóvá a programsorozatot a Szent László téren, a Zöldfa utcán és a várban is: Mr.Piano és a gólyalábasok mellett különböző koncertekkel is várták az érdeklődőket." - írja Pap István a Bihari Naplóban. Sajnos magyar előadó nem lépett fel a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozaton. Mindezek ellenére sokan voltak szombaton a Holográf koncerten a várban.A szervezők szerint mintegy 30.000-en voltak.Világossá vált,a nagyváradi vár alkalmatlan a nagy tömegrendezvények lebonyolítására. Teljes cikk :

"Akár egy tesztnek is felfoghatjuk azt az ötletet, hogy a Nagyváradi Ősz idei szervezői több rendezvényt, fellépőt az újonnan sétálóutcává átalakított Zöldfa (Alecsandri) utcára helyeztek ki, és bizton állíthatjuk, hogy a teszt bevált: október 5-én, pénteken és október 6-án, szombaton is nagyon-nagyon sokan fordultak meg ott, és nemcsak a vendéglátóipari egységek vonzották őket, hanem a Nagyváradi Ősz keretében ott megtartott rendezvények is. Visszatérő vendége volt főként a Szent László térnek, de a a Zöldfa utcának is Mr.Piano, aki egyenesen Magyarországról jött el Nagyváradra, hogy itt is muzsikáljon a guruló zongoráján. Különleges, látványos eleme volt a programnak a Moonlight Invasion csapata: három fura fehér figura negyedik társuk egyedi pengetős hangszeres zenei kísérete mellett vonult végig a Zöldfa utcán. A két magas, gólyalábas alak mellett volt egy alacsonyabb, furcsa, csőszerű végtagokkal rendelkező, négylábú robotpolipra emlékeztető figura is, aki előszeretettel ment oda az emberekhez, farkasszemet nézett velük, majd másik két társával együtt különböző állópózokba vágták magukat. Ezenközben pénteken kora este a Zöldfa utcának a főtérhez közeli részén a Koszika & The HotShots együttes muzsikált, nagyon igényes, kellemes könnyűzenéjével remek hangulatot teremtve az egész környéken.

Utcazene

Másnap, szombaton délután Zoli Art festékszórókkal festett, fújt, rajzolt festményeket a Zöldfa utcán az őt ámulva figyelő emberek között, este hét órától Doru Trasacau és Andrei Zamfir muzsikált ott, ahol egy nappal korábban Koszika és barátai játszottak, míg a Szent László téren a Canarro együttes játszott swing, gypsy jazz muzsikát, de repertoárjukban hallható volt a magyar kávéházi zene, francia sanzon, bossa-nova és más swinges lüktetésű zenék is. Az utcazenére szakosodott zenekar olyan profin, virtuóz hangszeres tudással szólaltatta meg a kompozíciókat, hogy nem férhet kétség ahhoz, hogy művészetükkel bármely rangos koncertszínpadon is megállják a helyüket.

Mindeközben a várban is zajlott az élet: a belső udvaron a street-food kocsik várták az különböző finomságokra kiéhezett publikumot, a nyugati vártéren felállított színpadon pedig a román könnyűzene sztárjai léptek fel: pénteken Elena Gheorghe volt a sztárvendég, szombaton pedig a Holograf együttes lépett fel, utóbbi zenekarra olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy nagyon sokan egész egyszerűen nem fértek már be a várba." 

Forrás : biharinaplo.ro 

Nézze meg a szerző felvételeit '







<p>A Szent László téren a Canarro együttes játszott swing, gypsy jazz muzsikát A szerző felvételei</p>
<p>Zoli Art festékszórókkal festett, fújt, rajzolt festményeket</p><p>Fotó: Alexandru Niţescu</p>















Mesefigurákkal is lehetett találkozni
Mesefigurákkal is lehetett találkozni

"A lassanként éledő váradi kulturális élet részeként ismét meglehetősen sokrétű programmal zajlott a múlt hétvégén a Nagyváradi Ősz, amelyet immár a 27. alkalommal rendeztek meg." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

"A helyszínek változatosabbá tételében is újdonságot jelentett az idei Nagyváradi Ősz: az események többnyire a várban zajlottak, de idén a Zöldfa utcán is voltak kiegészítő programok. A rendezvénysorozat centruma azonban a vár maradt. Ott mindegyik napon nagy tömeg követte a programokat – annál is inkább, hogy a város ma már többségi lakossága számára ez a település egyik csúcsrendezvénye, minden évben. Már a nyitónapon, azaz csütörtökön mintegy 3000 látogató fordult meg a várban, és százak a másik helyszínen, a szervezők becslései szerint. A várban a program a felvezető napon, azaz csütörtökön és pénteken is tizenkét órakor indult, aztán szombaton és vasárnap már tíz órától kilátogathattak az érdeklődők – és szinte mindig meg is teltek a programhelyszínek.

A csendrendelethez szokásos módon igazodva minden nap huszonhárom óráig tartottak a programok – amelyek este nyolctól pörögtek fel, akkor kezdődtek ugyanis a koncertek. És ezekre, azaz a fellépőkre egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szervezők az utóbbi években: már ismert, divatos, főleg a fősodorba illeszkedő előadókat hívnak meg. Különféle formációkkal szokott nagyritkán vissza-visszatérni Bean, aki legutóbb a Subcarpaţi-cal volt a várban, most pedig a Şuie Paparudéval – szintén nagy közönségsikert aratva. A fiatal felnőttek és a tinik üdvözölték különös lelkesedéssel Macanachét, aki új albumát, a Moft címűt mutatta be, valamint azt a Vanoteket, akinek már idén nyár elején be volt tervezve egy fellépése a váradi várba, de azt elmosta az eső – így most tért vissza a beígért pótlásra, és ezúttal a zenekarával. Az idősebbek pedig inkább a Damian Drăghici & Brothers-koncerten, valamint a Holografon voltak jelen nagyobb számban. A generációk közötti közös pont leginkább a mindig keserédes dalokat, de mainstream megszólaltató Irina Rimes fellépése volt.

Vásári forgatag

Szintén egyre nagyobb szokott lenni ezen a rendezvényen a vendéglátós rész. Idén mintegy 20 ilyen stand kínálata közül lehetett válogatni, általában 20–40 lej közötti árakon. Sokan panaszkodtak is, hogy ez nekik drága, ugyanakkor – mint például a Streetfood Fest alkalmával is – egyes vendégek azt emelték ki, hogy az ilyen jellegű, egyszerre utcai, kézműves és rendezvényes étkezés sehol a világon nem olcsó. A különlegességek között volt például tintahal, egy adag 30 lejért, vagy épp rák, 35-ért, különlegesebb hamburgerek 20-ért. Váradiakon kívül az ország számos más pontjáról is érkeztek árusok, többek között Bukarestből és Temesvárról is. Mindezt összesen hat báros stand egészítette ki. Napközben a gyerekeknek kialakított minijátszótér volt a sláger. Ott kisvasutazni és körhintázni is lehetett, valamint a szokásos kézműves műhelyfoglalkozások is népszerűek voltak.

Estére aztán ezek a helyszínek már kevesebb érdeklődőt vonzottak – a gyerekek egy részét haza is vitték a szülők –, és a koncertek előtt, az étkezésen kívül a másfajta vásárlásé lett a főszerep. Butiksor is volt ugyanis, olyan árusokkal is, akik a helyi vállalkozásokat népszerűsítő Made în OR márkanév alatt fogtak össze." 

Forrás : biharinaplo.ro


A Visit Oradea Facebook oldalon láthatunk fotókat és videókat a Nagyváradi Ősz 2018 rendezvénysorozatról.

Videók október 4 -7 között

Fotók

A Nagyváradi Ősz hivatalos Facebook oldalán sok fotót nézhetünk meg '

Összefoglaló videó


Fotók




Összes fotókat megnézheti a Toamna Orădeană Facebook oldalon !

Fotók a tűzijátékokról
A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: égbolt, tűzijáték és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: égbolt, éjszaka és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: tűzijáték, éjszaka, égbolt és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: éjszaka, égbolt, tűzijáték, felhő, híd és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: éjszaka, tűzijáték, égbolt és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: tűzijáték, éjszaka, égbolt és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: tűzijáték, éjszaka, égbolt és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: tűzijáték, éjszaka, égbolt és túra/szabadtéri

Forrás : Visit Oradea és Toamna Oradeana Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése