Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. október 21., vasárnap

„Egy zenész sokszínű személyiség legyen” - interjú Thurzó Zoltán zongoraművésszel

 
A CD-k a budapesti Rózsavölgyi Zeneműboltban is kaphatóak

"Az alábbi írás megjelenésével egyidejűleg már Budapest legismertebb komolyzenei boltjaiban is kaphatóak Thurzó Zoltán nemrég megjelent CD-i, mondta el egyebek mellett a nagyváradi zongoraművész a Bihari Naplónak adott legújabb interjújában.".Az interjút Incze Zsolt készítette : 

– Milyen céllal jelentette meg a nemrég napvilágot látott CD-ket?
– Fontosnak tartom, hogy egy zenész sokszínű személyiség legyen, de egyben maximalista is, mindenben, amit csinál. Szerintem ma már elengedhetetlen mindezek összessége. Egymást követő hónapokban, egymást követően jelentek meg a lemezek, két különálló nyomvonalat követve. Ez is volt az eredeti célom, ami mögött nagyon sok tekintetben hatalmas munka húzódik. Fontos volt már a CD-k kigondolásának pillanataiban, hogy a két különálló elképzelés egy eléggé széles spektrumot fedjen le, kedvezve egyrészt a roppant komoly értelemben vett zenekedvelőknek, de azoknak is, akik a fülbemászó dallamokat, közismertebb alkotásokat keresik. A Liszt dupla album az egyik legkomolyabb zongoradarab-ciklus, amelyet valaha is írtak, a most megjelent válogatásalbum pedig mindenki által ismert zongoradarabokat tartalmaz. Lehet, hogy nem feltétlen „ugranak be” mindenkinek a címek alapján a dallamok, de tudom, hogy ha meghallgatják őket, minden bizonnyal mindenki számára rögtön ismerőssé fognak válni. A most megjelent album nagy arányban mindenki által szeretett alkotásokat tartalmaz, hasonlóan a jövőbeni ilyen jellegű kiadványomhoz.
Szív és lélek
– Mit lehet tudni a második albumról?
– A második lemezem címe HEART and SOUL Vol. 1 válogatásalbum (Szív és lélek). Ez egy 10 lemezből álló sorozat első darabja, melyen Chopin, Bartók, Kodály, Debussy, Rahmanyinov szerzeményei mellett egy Kocsis Zoltán-átiratot, egy Bach–Busoni-átiratot, egy saját Bach-átiratot, továbbá Grieg- és Schubert-alkotásokat is játszom. Ahogy az első album, úgy a mostani CD kísérőszövegeit is magam írtam angol és magyar nyelven egyaránt. Úgy éreztem, szakítani kell azzal a hagyománnyal, hogy ezt mások tegyék meg. Ebből a CD-ből is kétezer darab készült el, ugyanúgy, mint a Liszt dupla lemezből is ezelőtt egy hónappal. Lesz majd ennek az albumnak is magyarországi, de még olaszországi bemutatója is, sok helyen folynak egyeztetések e téren.
Segítők, támogatók
– Kik segítették az ötlet megvalósulását?
– Zongoristaként igyekszem a saját utamat járni. Segítségemre volt ennél az albumnál is nagyon sok mindenkinek a tudása, szakmai tanácsa, visszaigazolása: dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, dr. Eckhardt Mária, Magyarország legismertebb Liszt-kutatója, Kirschner Péter gitáros barátom, aki Bródy János hangmérnöke, és Nagyvárad egyik legjobb hangmérnöke, Jonucz Gábor, Rais W. István, a BN főszerkesztője, a magyarországi kiadóm Gryllus Dániel személyében, illetve kolléganője, Marosi Veronika is. A mostani album fényképeit pedig tavasszal, Velencében készítettük, egy helyileg közismert fényképésszel, Annamaria Bortolozzoval. Úgy gondolom, hogy a felsorolt nevek tükrében is hatalmas eredmény mindkét album, nem is beszélve a zenei élményről. A zene kinyithat gondolatokat, belső világokat, érzelmeket, a zene tárolja legjobban az emlékeket. A lelkiállapotok összességének legjobb ábrázolása furcsa mód nem a verbális kommunikáció. Inkább az írott, és hangzó csatornák érintik meg jobban az embereket, ezzel pedig bevonzhatják őket a fellépésekre is.
– Milyen reakciókat váltott ki a CD-k megjelenése?
– Nagyvárad komolyzenei életének első két olyan CD lemezei ezek, amelyek szerintem hiánypótlóak több tekintetben is, továbbá a BIEM-ARTISJUS-nál (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) bejelentett jogvédett hangfelvételek. Ezt jó, ha mindenki tudja. Természetesen reakciókat minden esetben kiváltanak, amint a köztudatba bekerülnek, így volt ez már az első album esetében is. Voltak, akik nagyon örültek, mások láthatóan irigykedtek, de ez ilyenkor valahol természetes. Igazából minden érzés, amellyel találkoztam, az adott személy lelkiállapotát tükrözte, őszinte formában.
Váradon nem…
– Helyben pályázott támogatásra?
– Helyi viszonylatban két komolyabb pályázatot is leadtam, hogy minden külföldi résztvevőt elhozhassak Nagyváradra, akik szerepet vállaltak a folyamatokban.
Valószínűleg nem értékelték elegendő lelki mértékkel a kezdeményezést az elbírálók, mert egyik pályázat sem nyert nagyváradi lemezbemutató hangversenyek megtartására. Nem feltétlen azért nem, mert nem akarták, hanem, mert politikailag más célokra kellett a pénz. Igazából minden hangversenyemnél elérhetőek lesznek a felvételek, de lemezbemutatót Nagyváradon nem fogok tartani, pedig megérdemelte volna a város, ha ezek a szaktekintélyek mind eljöhettek volna ide, és hírünket vitték volna. Egy ilyen kettős lemezbemutató projekt nagy költséggel jár, de ez adott körökben már politikai money start-stop. Szerintem ezen kell majd a politikusoknak a jövőben kicsit javítani, átértékelni a dolgokat, mert egy ilyen pillanat komoly kultúrmarketing is. Sok pozitív hozadéka lehetett volna a jövőben, de sokan csak választások alkalmával támogatnak, vagy épp csak olyankor láthatóak kulturális rendezvényeken, négyévente. Mert ugyebár majd fognak kelleni a szavazatok – de ebbe ne is menjünk bele mélyebben.
– Hol kaphatóak még a hanghordozók?
– A mostani cikk megjelenésével egyidejűleg Budapesten mindkét hanglemezem immár elérhető a legismertebb komolyzenei helyeken: a Rózsavölgyi Zeneműboltban, a Művészetek Palotájának (MÜPA) CD-boltjában, a Liszt Ferenc Zeneakadémia CD-boltjában stb. Immár Nagyvárad is „képviselteti magát” két lemezzel ezeken a komoly helyeken. Ezt egy kemény munka sikeres eredményeként értékelem, de további tárgyalások folynak más budapesti üzletláncokkal, illetve nemzetközi bolthálózatokkal is.
Nemzetközi CD-versenyekre, szakmai véleményezésekre is elkezdtem elküldeni a felvételeket, szerte a nagyvilágba. Hiszek a felvételek színvonalában, ezt budapesti barátaim, említett segítőim is tanácsolták. Meg kell próbálni, mert veszteni igazából nem lehet semmit. Csakis nyerni, de akkor azt is alázatos lélekkel fogadni."
 
Thurzó Zoltán és dr. Eckhardt Mária Liszt Ferenc-kutató

Közös felvételen Gryllus Dániellel, a lemezek kiadójával

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése