Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. augusztus 6., kedd

Eldőlt a Szent László tér sorsa

Eldőlt a Szent László (ma Unirii) tér sorsa, és hosszas viták után a kb. két éve tervezett felújításról megszületett a végleges terv. A részletekről Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere és Horia Gavriş, a városháza által megbízott bukaresti tervezőcég építésze számoltak be a sajtónak.
Ismet 2
Még így néz ki a nagyváradi Szent László (ma Unirii) tér
Színes látványtervekkel illusztrálták, mi az, ami eltér a legutóbb bemutatott projekttől, mely egyébként közfelháborodást okozott Nagyváradon. Mint elhangzott, az előző elképzeléshez képest több lesz a zöldövezet, a fák fajtáit is megválogatták, és miután szakértőkkel egyeztettek, három fajtát választottak ki, mégpedig a juharfát, a japán cseresznyefát és a magnóliát. A tér közepére tervezett obeliszkről lemondtak, és a szökőkutak formáján is változtattak. Az alpolgármester kifejtette, hogy a téren a padok mellett (40 pad lesz) a zöldövezeteken is le lehet pihenni, a nyugati nagyvárosok tereihez hasonlóan tehát nem lesz tilos a fűre lépni. A forgalmat persze az előző terv szerint elterelik, a két villamosmegálló pedig a Szent László templom mellett egymással szemben lesz kialakítva. A padok formáján változtattak, és a teret a négy sarkán egy-egy kőből készült padsor keretezi, a Holdas-templom és a vele szemben lévő görögkatolikus katedrális előtt pedig Roman Ciorogariu ortodox, valamint Radu Demetriu görögkatolikus püspök szobrát állítják fel.
Kicserélik a főtér utcalámpáit is, és a téren található buszmegállók, illetve a taxiállomások is új helyre kerülnek. A buszok a sétatér elkészülte után a Holdas-templom mellett állhatnak majd meg. Érdekességként azt is megemlítette az alpolgármester, hogy a tér közepén télen korcsolyapályát alakítanak ki.
Ismet 1
És a tervek szerint bő másfél év múlva ilyen lesz
Horia Gavriş építész hangsúlyozta, hogy a tér kialakításában a Vágó testvérek – akiket a századforduló legfontosabb építészei között tartanak számon – inspirálták, és szecessziós stílusban kívánják kialakítani a Szent László teret. „A célunk az, hogy Nagyvárad központja a váradiak ízlése szerint legyen átalakítva” – fogalmazott az építész.
A következő lépés a tér átalakításának a munkálatait elvégző cégek számára kiírandó versenytárgyalás megszervezése, amelyre nemcsak romániai, hanem külföldi cégeket is várnak, olyanokat, amelyek elsősorban a teret borító kövek megmunkálásában és lerakásában is szakértők. Ezt követően 2014 végéig el kell készülniük a munkálatokkal. Egyébként a kivitelezés időtartama 18 hónap, de Mălan szerint nincs kizárva, hogy ennél később készülnek el a Szent László tér átalakításával.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése