Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 23., hétfő

Nagyvárad: A boldog város

Történelme, régi épületei, parkjai elragadóvá teszik Nagyváradot, akárcsak látványosan szépülő terei, az újonann épülő hidak, utak, bevásárlóközpontok. A Pece-parti Párizs mostanában új életre kel.

Nagyvárad hangulatos óvárosa télen is elvarázsolja a látogatót. A híres, múlt századfordulós épületek, a sorra nyíló kávéházak a 20. század elejének hangulatát idézik.

A Sebes-Körös partján

A város jelképének számító Fekete Sas-palota helyén régen a Sas-fogadó állt, ahol az első magyar színházi előadást tartották. A központban épült a Holdas-templom, amelyen mindig az éppen aktuális holdállást láthatjuk. A katedrális homlokzatára szerelt szerkezet 1793 óta működik. Várad főterén áll a Szent László-templom, valamint a városháza épülete.

Ez utóbbi 46 méter magas tornyából csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Ide érdemes a látogatásunk előtti nap bejelentkezni. Télen 9.30-16.30-ig van nyitva a torony. A felnőtt jegy ára 5 lej (1 lej = kb. 70 forint) , 10 fő fölötti csoport esetén 3 lejért juthatunk fel a 250 lépcsőfokon fejenként. Ady Endre városában járva ne mulasszuk el megnézni az Emke kávéházat. A költő itt találkozott először múzsájával, Lédával. A művész Váradon töltött éveit idézi az Ady Múzeum kiállítása. A tárlaton látható az íróasztala és sok más, apró emlék. A belépő felnőtteknek 2 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 1 lej.

Orgona Mária Teréziától

Nagyvárad római katolikus bazilikájában nyugszik a legenda szerint Szent László király. Itt őrzik a király hermáját is, benne a koponyacsontjának darabjával. Az orgonát Mária Terézia adományozta. A templom kertjében áll a Püspöki Palota, amelynek 365 ablaka az év napjaira emlékeztet. Híres a templom mellett több mint 100 éven át épült Kanonok-sor is, ahol régen magas rangú papok laktak. A Posticum kulturális, ifjúsági központ a város kulturális életét igyekszik felpezsdíteni. A Váradi tea program keretében ismert, itt élő vagy innen elszármazott váradiakat hívnak meg vasárnapi teadélutánra. Felolvasószínházi esteket, kiállításokat, klasszikus és jazzkoncerteket, illetve turisztikai programokat is kínálnak.


Gyógyító víz

A város határában, a hangulatos erdő gyógyfürdőjébe 20 perc a vonatút a nagyváradi vasútállomásról. A víz kiváló a reumatikus bántalmakkal, különféle bőrbetegségekkel, köszvénnyel küszködőknek. Nőgyógyászati panaszokban, emésztési és anyagcsere zavarokban szenvedők is ide jönnek gyógyulni. A meleg vizű tóban élő tavirózsákat még a törökök telepítették ide. Nemcsak a turisták, hanem a nagyváradiak is sokat sétálnak a tó köré épült parkban. A fiataloknak pedig az egész évben nyitva tartó Apollo Strand élménymedencéi jelentik a kikapcsolódást. Felnőtteknek 25, gyerekeknek 12 lej a belépő.

Érdemes bejárni a piacokat, ahol sok-sok helyi finomság kapható. Az édesszájúak kedvence a házi csokoládé rúd (románul: baton), amelyből már ostyás, diós, és fehér csokoládés változat is kapható. Az édességért rajongók kedvelni fogják a pufarint, a színes ízesített, puffasztott búzaszemeket. Ehetünk tejfölös-sajtos lángost 2 lejért, vagy óriási kürtős kalácsot 10 lejért. A tejtermékek között is óriási a választék. Orda, juh és tehéntúró, natúr, enyhén sós és sós változatban is kapható. Végig is kóstolhatjuk a kínálatot, hogy aztán kedvünkre válogathassunk belőle.

Galéria : kiskegyed.hu
Forrás : blog.xfree.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése