Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. december 31., péntek

Szilveszterkor Nagyváradról elűzik a gonosz szellemeket ?

 

Tűzijáték Nagyváradon szilveszterkor.Forrás : erdon.ro. 

Még egy kevés idő kell elteljen,Nagyvárad központjában mintegy nyolcperces tűzijátékkal búcsúznak a 2021-es esztendőtől.A főkérdés:Szilveszterkor Nagyváradról elűzik a gonosz szellemeket ? A Visit Oradea Facebook oldalán megnézhető élőben ' 

Fontos volna,hogy megszabaduljunk a gonosz szellemektől,melyek sok rosszat okoznak a váradiaknak. Mi a szokás eredete? Következőket írja a Wikipédia : 
 
"Az óévet búcsúztató zajos mulatságokat az ókori római szaturnáliák leszármazottjának tekintik, melyeket lakoma, lármázás, dorbézolás jellemeztek. A szaturnáliák pogány szokását a középkori Franciaországban támasztották fel a január 1-e körül tartott „bolondok ünnepe” (festum fatuorum) képében, mely A párizsi Notre-Dame regényben is nagy szerepet kap. Az ilyen ünnepségeket az egyház a 15. században hivatalosan betiltotta, de továbbéltek a néphagyományban. A babonák szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ennek modern megfelelője a zajos tűzijáték." 
 
Mióta ünneplik a szilvesztert?A Melodin a következőket írja :  
 
"Sokára európaizálódótt ez a nap, mozgó ünnep volt még sokáig; volt, amikor vízkereszt környékén tartották. Később, a XVI. századig karácsonykor ünnepelték az újévet, amíg 1691-ben XII. Ince pápa ki nem hirdette, hogy az újév január 1-jén kezdődik. A keresztény világban azóta ünneplik e napon az újévet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése