Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. december 24., péntek

Jézus születhetett december végén ?

 
Gerard van Honthorst : A Gyermek imádása.Forrás : hu.wikipedia.org 

Gyermekkorom egyik legszebb élményei közzé tartozik a karácsony ünnepe. Szenteste a családdal együtt a templomba igyekeztünk.Általában hideg telek voltak akkoriban.Nem is beszélve a havazásról,mely gyakori volt a gyerekek nagy örömére.Volt olyan karácsony amikor hólapáttal kellett elindulni szenteste,ugyanis a félméteres hóban utat kellett " törni".A templomban fáztam,de a a mise végéig maradtam,mert kint sötétség volt,sőt még azt is mondta a család,hogy farkasok figyelnek minket.Mindennek ellenére,nagy élmény volt részt venni a templomi misén,ha az hosszú is volt.Jézus születésének a bejentése volt a fénypont.A mise végén hazamentünk,és végre asztalhoz ülhettünk,megkóstolhattuk a " finomságokat ".Másnap mindenből ehettünk,sőt ha betlehemezni mentünk,nem is tudtunk enni.Ezek az élmények nagyon régen történtek,de megmaradtak az emlékezetemben. 

Mint gyermek nehezen tudtam megérteni,hogy december végén hogyan tudtak a pásztorok kint a mezőn telelni.Nálunk gyakori volt a minusz 15 fok.A másik nehezen érthető az volt a számomra,hogy Mária hogyan tudott szülni az istállóban a nagy hidegben.Nagyszüleim szerint,ha felnövök,biztosan megértem. Felnőtt koromban sem tudtam választ kapni a kérdéseimre.

Az internet segítségemre sietett.Arra a kérdésre a választ,hogy Jézus születhetett december végén,az olvasónak kell megtalálnia.A Foreca szerint most +7 fok van. Az Index cikkében a következőket olvashatjuk : "A probléma gyökere, hogy a Biblia nem említ dátumot a Megváltó születésével kapcsolatban. Említi azonban azt (Lukács 2:7-8), hogy a születésekor a pásztorok éjjelente a mezőkön vigyáztak a nyájaikra. Ez télen egészen biztosan nem történhetett, mivel akkor Júdeában túl hideg van ehhez. Azt is írja Lukács (2:1-4), hogy a várandós Mária és József azért a római népszámlálás miatt utazott Betlehembe. A népszámlálások azonban nem télen voltak, éppen azért, mert ilyenkor a hideg és esős idő miatt az utak nehezen voltak járhatók." 

A 24.hu a következőket írja : “Valának pedig pásztorok azon a vidéken, a kik künn a mezőn tanyáztak és vigyáztak éjszakán az ő nyájok mellett” – írja a Biblia. Csakhogy a december Judeában is hideg, csapadékos, amikor a pásztorok nyájaikkal együtt menedéket keresnek, nem a “mezőn tanyáznak”. Ez az életforma inkábbnyárra, kora őszre jellemző.Mária és József a Szentírás szerint birodalmi szintű népszámlálás miatt mentek Betlehembe. “Mennek vala azért mindenek, hogy beirattassanak, kiki a maga városába.” Mária ekkor már várandós volt, “És lőn, hogy mikor ott valának, betelének az ő szülésének napjai” – olvasható Lukács evangéliumában. No, de miért kényszerítette volna a birodalom közigazgatása ilyen útra télen, hóban, sárban, fagyban az alattvalóit? Nyáron sokkal kevesebb erőfeszítést követel egy ilyen összeírás lebonyolítása." 

A Wikipédia cikke több kérdésre ad választ. Idézek egy mondatot : "Az Újszövetség leírása szerint Jézus istállóban született, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, aki férjével népszámlálásra Betlehembe érkezett a szülés estéjén." 

Miért kell megünnepelni ? Idézek a Wikipédia cikkéből : "Miután a kereszténység engedélyezett vallássá vált (313), hamarosan hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus születését. A karácsony keresztény ünnepének a célja az volt, hogy lezárja a Jézussal kapcsolatos vitákat, és népszerűsítse a liturgia eszközével a első nikaiai zsinat határozatát (325), mely szerint Krisztus Isten és ember is egy személyben.

Vannak olyan vélemények,melyek részletesen foglalkoznak Jézus születésével és életévelTiszteletben kell tartani a Biblia beszámolóját Jézus születésével kapcsolatban. 

"2,1 És lőn azokban a napokban, Augusztus császártól parancsolat adaték ki, hogy mind az egész föld összeirattassék.

2,2 Ez az összeírás először akkor történt, mikor Siriában Czirénius volt a helytartó.

2,3 Mennek vala azért mindenek, hogy beirattassanak, kiki a maga városába.

2,4 Felméne pedig József is Galileából, Názáret városából Júdeába,a Dávid városába, [Ján. 7,42.mely Bethlehemnek neveztetik, mivelhogy a Dávid házából és háznépe közül való volt;

2,5 Hogy beirattassék Máriával, a ki néki jegyeztetett feleségül, és várandós vala.

2,6 És lőn, hogy mikor ott valának, betelének az ő szülésének napjai.

2,7 És szülé [Mát. 1,25.az ő elsőszülött fiát; és bepólyálá őt, és helyhezteté őt a jászolba, mivelhogy nem vala nékik helyök a vendégfogadó háznál.

2,8 Valának pedig pásztorok azon a vidéken, a kik künn a mezőn tanyáztak és vigyáztak éjszakán az ő nyájok mellett.

2,9 És ímé az Úrnak angyala hozzájok jöve, és az Úrnak dicsősége körülvevé őket: és nagy félelemmel megfélemlének.

2,10 És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen:

2,11 Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában.

2,12 Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban.

2,13 És hirtelenséggel jelenék az angyallal mennyei seregek sokasága, [Zsolt. 103,20.21.a kik az Istent dícsérik és ezt mondják vala:

2,14 Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!

2,15 És lőn, hogy mikor elmentek az angyalok ő tőlök a mennybe, mondának a pásztoremberek egymásnak: Menjünk el mind Bethlehemig, és lássuk meg e dolgot, a melyet az Úr megjelentett nékünk.

2,16 Elmenének azért sietséggel, és megtalálák Máriát és Józsefet, és a kis gyermeket, ki a jászolban fekszik vala.

2,17 És ezt látván, elhirdeték, a mi nékik a gyermek felől mondatott vala.

2,18 És mindenek, a kik hallák, elcsodálkozának azokon, a miket a pásztorok nékik mondottak."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése