Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. december 5., vasárnap

Hogyan lett Miklós püspök Mikulás ?

 

 
Mikulás.Forrás : erdon.ro 

Gyerekek milliói várják az ajándékokat hozó Mikulást a segítőivel együtt december 5-én este.Izgalmas órák elé tekintenek.Gyermeki alázattal hisznek a Mikulásban,addig ameddig nem szembesülnek az igazsággal,Mikulás egy hagyomány,legenda ,nem egy élő ember.Aki " beöltözik " mikulásnak,az lehet egy családtag,barát vagy bárki.Mi is ezen a " mesén " nőttünk fel,és visszük tovább mikulás legendáját.Az más kérdés,hogy a Biblia nem ír erről egy szót sem.

Hogyan lett Mikulás Miklós püspök? Ezt olvashatjuk a Bihari Napló online cikkében :

"A hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette, egyik rokona nevelte, s ő ismertette meg a kereszténységgel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése (303-311) idején börtönbe került, de életben maradt, és részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. (Érdekesség, hogy Jézus Istennel való egylényegűségéről szóló vita hevében Miklós állítólag felpofozta vitapartnerét, Ariust.) Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, s tettei miatt már életében szentnek tartották. 343. december 6-án halt meg püspöki székhelyén, sírja ezután zarándokhellyé vált. " 

Szent Miklós,vagy Mikulás napjával kapcsolatban sok népszokás ás hiedelem alakult ki,melyekről a a Bihari Napló online cikkében olvashatunk.

A Wikipédia a következőket írja : 

"A kereszténység, amint a nyugati világ uralkodó vallása lett, átvett pogány ünnepeket és szokásokat. Ezek közé tartozott az északi népek (főleg a vikingek) azon szokása, hogy a téli napforduló idején megajándékozták egymást. Odin, Woden szász istenhez hasonlóan ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton. A kereszténység Szent Miklós (a gyermekek védőszentje) napjához kapcsolta aztán ezt az ünnepet. Innen származik a Mikulás név."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése