Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. december 24., péntek

Sorállás az Aranykorszakban

 

 
Sorállás az Aranykorszakban.Forrás : Főtér. 

Visszasírja az Aranykorszakot? Nézze meg a fenti fotót,mely jellemző volt Ceaușescu Aranykorszakára az 1980-as években.Órák hosszat,vagy félnapokat állt sorba húsért,olajért,cukorért és az alapvető élelmiszerekért.Ha volt " ismeretsége,pult alatt " kaphatott,de azért többet kellett fizetnie.Ha a kommunista rendszer " kegyeltje " volt,akkor könnyen hozájuthatott mindenhez,sőt még hazavitték.Mi volt a " köznép " helyzete? A Wikipédián a következőket olvashatjuk : "1988-ban annyira nem volt élelem, hogy a maroknyi adagokért a közértekben verekedések, vagy nagyobb utcai rendbontások törtek ki. Ekkor Ceaușescu egy olyan törvényt vezetett be, amely megszabta, hogy a különféle társadalmi rétegek mennyi eledelt fogyaszthatnak, ami abszurdumainak tetőpontja volt már. Mindezt a népesség tudományos táplálkozásának elősegítését célzó törvénynek nevezték, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy a nyomor Romániában törvényes, tudományos, jogos és megalapozott." 

Hogyan dolgoztak 1989 előtt?Választ kaphatunk a Főtér cikkében . Idézet : "Hogyan dolgoztak a kommunizmusban a románok? Milyen volt a munkás élet a kommunista paradicsomban, melyet egyesek ma is visszasírnak? Hogyan léptünk be a „munka mezejére” és hogyan lehetett benne előrehaladni? Mennyire volt nehéz túlélni vagy – miért ne – prosperálni egy központosított társadalomban, melyben az állam irányított mindent, nekünk pedig csak alá kellett vetnünk magunkat? 30 év telt el azóta, de a mai napig érezhetők annak a hatásai, ahogy a románok a kommunizmusban dolgoztak, így aztán létfontosságú megértenünk az akkori korszakot, ha fel akarjuk fogni, hogy miből fakad számos mai gondunk." 

Mennyi volt az átlagbér? Az idézet Főtér cikkben látható egy grafikon. 

Forrás : Főtér 

Az Aranykorszakban kialakult az igénytelenség,születettek mitoszok,melyek ma is vissza köszönnek.Idézek a Szabadság cikkéből : " Most, a forradalom évfordulójának a közeledtével valószínűleg megint sokan fognak nosztalgiázni, akár Ceauşescu sírjához is kilátogatni, és könnyes szemekkel sóvárogni a régi szép idők után. Kíváncsi lennék, hogy ha az időutazás lehetséges volna, s a nosztalgiázók visszamehetnének az időben, vajon hány napi ottartózkodás után könyörögnék vissza magukat a jelen körülményeibe. Ahhoz pedig, hogy az akkori rendszer pokollá tegye bárki mai személynek a napjait egy ilyen képzeletbeli időutazás során, ahhoz az akkori rendszer bármelyik intézménye hozzájárulna. Bármennyire problémásak is a maiak (mert a mai lehetőségekhez és igényekhez képest ma is nagyon alulteljesít sok intézményünk), de mégse tudok olyan akkori intézményről, amely ne maradna el fényévekkel a maiaktól. Legyen szó akár az akkori oktatásról vagy egészségügyről, de akár még a közlekedési lehetőségekről is." 

Ha mégis visszasirja az Aranykorszakot,nézze meg az alábbi képeket.Ilyen világot akar? 





 
Forrás : szabadsag.ro




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése