Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. július 15., vasárnap

Magyar utcanevek magyarul Váradon

 

"Pozitív elbírálásban részesült a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának magyar utcanévtáblák vissza- és kihelyezését kérvényező beadványa, tájékoztat az RMDSZ megyei szervezetének Sajtóirodája." - írja a Bihari Napló. Ez a hihetetlen hír megtornásztatja az elménket,mert nem számítottunk a pozitív elbírálásra.Csak a Szent László utca maradt „Sfântul Ladislau”.Mit ír a sajtóközlemény? 

"Ennek köszönhetően 21 utcanévtáblán olvashatóak magyar helyesírás szerint a magyar nevek.Nagyvárad utcáinak névjegyzékében a 2008-ban elfogadott utcanévlista számos eleme helytelenül tünteti fel azoknak a jeles magyar személyiségeknek a neveit, akiknek emléket állítanak.

Az RMDSZ helyi tanácsosa, Pető Dalma január–február folyamán személyesen járta végig Nagyvárad azon utcáit, amelyek névtábláin nem a magyar helyesírásnak megfelelően olvashatóak a személynevek. Észrevételek és panaszok a problémával kapcsolatban a lakosság részéről is eljutottak a tanácsoshoz, akinek a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciója nevében ezzel kapcsolatban továbbított beadványát február 26-án iktatta a Technikai Igazgatóság.

A beadványban 22 utcanév szerepelt, melyek igazításra vártak: 9 esetben a megfelelő ékezetek hiányoztak (a Thurzó Sándor, Gábor József, Fábián Imre, Straub Ferenc Brunó, Rimler Károly, Balogh István, Bethlen Gábor és Jókai Mór utcákon, illetve a májusban jóváhagyott és júniusban kicserélt Vágó József utcán), 4 esetben kérvényeztek kicserélést a rossz állapot miatt (a Schiff Ernő, két helyen a Horváth Imre és a Juhász Gyula utcákon), 7 esetben nem volt kitéve a tábla (a Straub Ferenc Brunó, Vágó József, Budai Nagy Antal, Sztarill Ferenc, Kabos Endre, Teleki Mihály és Beöthy Ödön utcákon), illetve két esetben kellett javítást eszközölni (a Hosszú László és a Jurcsák Tibor utcákon).

Sajnos a benyújtott listán legutolsóként feltüntetett Szent László utca névtáblája megmaradt „Sfântul Ladislau”-ként, a városvezetés nem hajlandó engedni a Szent László nevéhez fűződő változtatásokkal kapcsolatban.

A beadvány sikeressége azonban okot ad némi örömre, hiszen a pozitív válasz következtében az elmúlt hónapban megtörténtek a kért javítások és cserék." 

Nagyváradi Rmdsz fényképe.
Forrás : Nagyváradi RMDSZ Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése