Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. július 8., vasárnap

Hadrév-szindróma a bihari Nagybáródon, almalopás miatt robbant ki összetűzés cigányok és románok között

 
A Bihar megyei nagyközség román lakossága megelégelte a cigányok garázdálkodásait • Fotó: Rostás Szabolcs

"Polgárháborús hangulat uralkodik a Bihar megyei Nagybáródon, ahol tettlegességig fajult a romák és a románok között hosszú ideje szunnyadó konfliktus. A Sebes-Körös-völgyi községben állandó a karhatalmi jelenlét, a többségi lakosok rendet követelnek." - írja a Rostás Szabolcs a Krónikában.Nagy visszhangja lett a verekedésnek a hazai és a külföldi sajtóban.Nem Váradon történt,de megtörténhet.Ezt írja szerző :

„Mert milyenek a cigányok: nem csak lopnak, hanem rosszak is” – foglalja össze tömören, a politikai korrektségre fittyet hányva egy idős nagybáródi férfi, amikor a településen kirobbant konfliktus okát firtatom. Hatan ülnek a Kolozsvárt Nagyváraddal összekötő országút mentén, a Királyhágó nyugati lábánál fekvő település egyik vegyesboltjának teraszán, ahol pár sör mellett a péntek esti eseményeket vitatják. Azt a tömegverekedést, amelyet a romák egy részének életvitele és az ebből eredő többségi reakció váltott ki, és amilyenre Hadrévtől kezdve Csíkszentkirályon és Gyergyószentmiklóson át Apácáig megannyi példa volt az elmúlt évtizedekben Erdélyben, valamint Románia többi régiójában. Tömegverekedés az erdő alján Nagybáródon apró bűncselekmény vezetett a helyi romák és a románok közötti súlyos összetűzéshez. Pénteken délután néhány rajkó egy felnőtt társaságában behatolt egy román család kertjébe, és beállt az almafa alá. Szemtanúk elmondása szerint nem csupán pár szemet akartak szedni, hanem több szatyrot kívántak megtömni, és ez váltotta ki a szomszédok által riasztott, a falu másik részéből hazasiető tulajdonos haragját.

Az idős férfinak és két felnőtt fiának az egyik cigány gyereket sikerült feltartóztatnia, felelősségre vonva az almalopásért – hogy ekkor elcsattant-e pofon, arról ellentmondó hírek terjednek. Tény, hogy az elmenekült birtokháborítók riadót fújtak a közeli cigánytelepen, ahonnan mintegy harminc férfi és asszony tért vissza botokkal, villával, kövekkel felfegyverkezve, és rárontott a tulajdonosra és annak fiaira. A verekedés során utóbbiakat véresre verték (a vér áztatta áldozatokról már aznap este felvételek keringtek a közösségi oldalon), mindhárman a nagyváradi kórházban szorultak orvosi ellátásra. Előtte azonban rövid idő alatt fellármázták a többségi lakosságot, amely ugyancsak nagy létszámban vonult az erdő alján húzódó roma kolóniához, és nekiestek azoknak, akiknek addig nem sikerült elmenekülniük." 

Teljes cikket elolvashatja a Krónikában ' 

Térképen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése