Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. július 31., kedd

Építőteleppé változott Nagyvárad

Új híd épül a Pece fölött a nagyváradi Rulikowski úton 
Új híd épül a Pece fölött a nagyváradi Rulikowski úton 



"Lassan már megszokhattuk, hogy a nyári időszakban valóságos építőteleppé változik Nagyvárad, ilyenkor zajlik ugyanis nagy intenzitással a jobbára EU-s finanszírozású projektek kivitelezése." - írja Pap István a Bihari Naplóban.A cikk címe nagyon találó.Biztosak lehetünk abban,hogy ameddig Ilie Bolojan lesz polgármester Nagyváradon,városunk egy nagy építőtelep lesz.Miért?Mert modernizáció jelszó alatt megakarja változtatni a város hagyományos képét.Alig kezd neki egy nagy projektnek,bejelent egy nagyobbat ,mert ez jó biznisz.Minden nyáron hasonló kép fog fogadni'  Lássuk mit ír Pap István :

"Idén nyáron és ősszel is számos munkálat zajlik, vagy már kezdődött is el Nagyváradon, amelyek a közlekedést is befolyásolják. Az egyik ilyen, sokakat érintő munkálat a Pece fölött építendő új híd a Rulikowski úton. A munkálat miatt lezárják a közúti forgalom elől a Făgărașului utcának a Rulikowski út és az egyetemi sportcsarnok közötti szakaszát július 24. és október 30. között, mint ahogy a Rulikowski úti hidat is lezárják a forgalom előtt július 30. és október 30. között, ekkor építik meg ugyanis az új hidat. A jelenlegi Pece híd 75 éves és már nincs megfelelő műszaki állapotban, ezért lebontják és helyette új hidat építenek. A hídbontást a napokban kezdik majd el, előzőleg ugyanis át kellett helyezni azokat a közmű-elemeket, amelyek a hídhoz voltak erősítve. A hídelbontás nem fog öt napnál tovább tartani, amennyiben az eső nem fogja hátráltatni ezt a munkát. „Az új híd 19,25 méter hosszú lesz, az útszélesség hét méter lesz, amihez hozzáadódik az egyenként 2,40 méter széles járda a híd két oldalán, melyekből egy méternyi szélesség a bicikliút lesz, ezzel biztosítva lesz a környéken a bicikliutak folyamatossága” – idézi a polgármesteri hivatal közleménye Florin Birta alpolgármestert. Az építkezések idejére a Helyi Közszállítási Vállalat buszai módosított útvonalon közlekednek. Az új hidat az ütemterv szerint négy hónap alatt kell megépíteni, a beruházás költségvetése 1.477.315 lej. Egyébként Birta azt is hozzátette, hogy egy sor munkálatot igyekeznek még iskolakezdés előtt befejezni, a Pece hidat az egyetemi év, tehát október 1. előtt szeretnék megépíteni.

Összekötő út
Mivel Nagyvárad határában nem lakott területen épül, ezért nem okoz fennakadást a közlekedésben a Nagyvárad és Szentandrás közötti új összekötő út kivitelezési munkálata. Az út a Cazaban és a Corneliu Baba utcák kereszteződéséből indul majd ki és a szentandrási, nemrég felújított Râturi utcába fut majd bele. „Két körforgalom fog épülni, az egyik a Corneliu Baba utcán lesz és egy leendő, a Splaiul Crișanei utca felé haladó úttal fogja összekötni a most épülő utat, illetve lesz egy másik körforgalom, amely Szentandrás észak-keleti határában van”, magyarázta Adrian Foghiș, az útépítést felügyelő Nagyvárad Metropolisz Övezet igazgatója. A kétsávos, hét méter széles és közel 3,5 kilométer hosszú út mentén három méter széles bicikliutat is építenek, ugyanakkor építenek egy, a Pecén 75 fokos szögben átívelő hidat is, ami 28,6 méter hosszú lesz. Jelenleg a hídpillérek fúrása zajlik. Mindemellett az út kivilágítását, a esővíz-elvezetést is kiépítik az út mentén. Ennek a beruházásnak az összköltsége 6.810.213 lej, a kivitelezési időszak tíz hónap, tehát várhatóan jövő tavasszal már lehet rajta közlekedni.
Városháza, híd
Ha minden jól megy, akkor már idén ősszel megkezdődnek a nagyváradi városháza felújítási munkálatai, melynek során az épület összes homlokzata, valamint az épület belseje is megújul. Ez a munkálat remélhetőleg nem fogja hátráltatni a közlekedést, talán csak a gyalogosoknak lesz nehezebb haladni a Városháza és a Körös (Vladimirescu) utcán, miután felállványozzák az épületet. Nagyobb fennakadást okozhat a Centenáriumi híd építése, ugyanis az építőnek helyre lesz szüksége ahhoz, hogy az elkészült híd-fémszerkezetet a helyszínre szállítsa. A Sebes-Körös bal partjának megerősítésén dolgozik jelenleg a Repcon cég a Szent László és az épülő centenáriumi híd között, amint ez a munkálat elkészül, az önkormányzat nekikezd a töltés és a Körös menti út felújításához, ami szintén fennakadást okoz majd a közlekedésben.
Új ócska
Sürgősen el kell költöztetni az ócskapiacot is, mert annak jelenlegi helyszínén épül majd meg az új, ötezer férőhelyes sportcsarnok. Az új helyszínen, a körgyűrű északi oldalán már aszfaltozzák azt a területet, amelyen a kereskedők árusíthatják majd portékáikat. A sportcsarnokot egy bukaresti cég fogja megépíteni, a kivitelezési időszak huszonnégy hónap. Várhatóan ősszel kezdődik el az összekötő villamossínek építése a Vitéz (Decebal) és Aradi út kereszteződésében, mint ahogy a Bémer (Ferdinand) tér felújítása, valamint a Nagysándor József (Aurel Lazăr) és az Ezredévi Emléktér (Libertăţii utca) gyalogos övezetté való átalakítása is ősszel kezdődhet el. Továbbra sem tudni, mikor folytatódik a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs építése. Ezzel a beruházással kapcsolatban a legutóbbi hír az, hogy új közbeszerzési eljárást hirdettek a kivitelezésre, a mélygarázst ugyanis új tervek alapján kell megépíteni." 
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése