Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. július 31., kedd

Az iskola próbál tenni valamit, a város nem - Lesz-e fűtés az Ady-ban?

A pincében lévÅ‘ hÅ‘központ az egész negyedet kiszolgálja 

"Ha nem történik valami újabb váratlan fordulat, akkor az Ady líceum diákjai az idei telet is hidegben lesznek kénytelenek átvészelni. „A kialakult helyzetért nem az iskola felelős, mégis mi vagyunk azok, akik az egészet elszenvedjük” – fogalmazott Ciubotariu Éva aligazgató." - írja Pap István a Bihari Naplóban. Teljes cikk : 

"A nagyváradi Ady Endre Líceum fűtésrendszerét a hetvenes években építették ki, tehát lassacskán ötven évesek, és azóta nem végeztek főjavításokat rajta. Ezt Ciubotariu Éva, az iskola aligazgatója mondja, hozzátéve, hogy ő harmincöt éve tanít az iskolában, és nem emlékszik arra, hogy bármikor is főjavításokat végeztek volna a fűtési rendszeren. „Mikor kellett volna cserélni ezeket a csöveket, mert biztos nem száz évre szól ezeknek a vezetékeknek a garanciája” – fogalmazott. A továbbiakban elmondta, hogy amikor a váradi önkormányzat átadta az iskolát és a telket az orsolyita rendnek, akkor a már rossz állapotban lévő fűtésrendszert is átadta, tehát az ingatlannal együtt a problémát is átdobta az új tulajdonosnak, mely néhány évvel ezelőtt a nagyváradi római katolikus püspökség lett. Csakhogy az iskola pincéjében lévő hőközpont a Hőszolgáltató vállalat tulajdona, amely nemcsak az iskolát, hanem az egész negyedet kiszolgálja.
Ki a csőtulajdonos?
Ezt az információt erősítette meg Dan Creţu, a Hőszolgáltató vállalat szóvivője is, hozzátéve, hogy nemcsak a hőközpont, hanem a hővezetékek egy része is a vállalat tulajdonában van, más részei – alapvetően azok, amelyek az épület alatt futnak –, a római katolikus püspökség tulajdonában vannak.
A szóvivő lapunknak kifejtette, hogy valóban, az iskola pincéjében lévő hőközponttól nemcsak az iskolát, hanem az egész környéket ellátják fűtéssel. Hozzátette, hogy van egy nagy hálózatfelújítási projekt, amelynek keretében modernizálják a Bémer tértől a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcáig a fűtésrendszert, melynek során az Ady pincéjében lévő hőközpontot kiiktatják, és minden ingatlan, így az Ady suli épülete is külön hőszolgáltató modult fog kapni, ami azt jelenti, hogy az iskola udvarán lévő mellékvezetéket is felszámolják. Ezért nem logikus, hogy most egy olyan vezetéket újítsanak fel, amit később amúgy is megszüntetnek, fejtette ki. Hangsúlyozta azt is, hogy az említett a munkálatot egyetlen nyáron el lehetne végezni, de az nagyon kevéssé valószínű, hogy a munkát ezen a nyáron elkezdenék, hiszen még a közbeszerzést sem írták ki. Így azonban, míg ez a felújítás el nem kezdődik, eltelik még legalább egy téli szezon, amit az adysok biztosan hidegben kell majd átvészeljenek. Ezt szerette volna elkerülni az iskola, amelyik azok után, hogy márciusban kétszer is kipukkant az iskola udvara alatt futó hővezeték, több irányba is segítségért folyamodott. „Mi Magyarországra is mentünk fórumokon keresztül és a Bihar Megyei Tanácshoz is anyagi támogatásért fordultunk” – árulta el az aligazgató, majd hangsúlyozta azt, hogy az iskola vezetősége nem az épületben lévő fűtőtestek, fűtéscsövek javítására kért pénzt, hanem annak az iskola udvara alatt futó vezetéknek a javítására, amely nemcsak az iskolát, hanem az egész környéket ellátja. Ciubotariu Éva jelen volt a múlt heti nagyváradi tanácsülésen, amelyen megszavazták az Ady líceumra szánt megyei tanácsi pénz eltérítését, arra hivatkozva, hogy nem a város dolga a suli fűtésrendszerének a javítása. Ciubotariu Éva véleménye az, hogy „a város azt biztosan nem mondhatja, hogy neki ehhez semmi köze, hiszen az iskola vezetőtanácsában nem véletlenül van ott a helyi önkormányzatnak és a megyei tanácsnak is képviselője.” Az aligazgató szerint az iskolát működtető nagyváradi önkormányzat és az ingatlant tulajdonló római katolikus püspökség kell megbeszélje azt, hogyan kell ezt a problémát megoldani, ebben a helyzetben az iskola két tűz közé került. „Politikai csatatérré váltunk. A kialakult helyzetért nem az iskola felelős, mégis mi vagyunk azok, akik az egészet elszenvedjük” – fogalmazott.

Forrás : biharinaplo.ro 

Az Ady Endre Líceumba járt a fiam.Igen,nagy probléma volt mindegyik fűtésszezon előtt a fűtés.2017-ben az iskolai év kezdetén volt egy speciális szülői értekezlet a fűtési problémák miatt.Elég világos beszéd volt akkor,ugyanis a Polgármesteri Hivatal nem folyósította a fűtési támogatást, de sikerült részben megoldani a problémát.A gyenge tél miatt a líceumban nem fáztak a gyerekeink.Két évvel ezelőtt meleg ruhákat vettek fel,ez védelem volt a részükre.A fiam többször volt meghűlve,mert az immunrendszere gyenge volt.Gyakran a fél osztály hiányzott az órákról.

Azt kell tudni,hogy a Polgármesteri Hivatal és az Ady Endre Líceum között nincsen jó viszony.Nem írom le az okát,mert az érintettek ismerik a hátteret.Nehezen várható,hogy a két fél között javuljon a kapcsolat.Most egy remek alkalom lehet Zatykó Gyula számára,hogy közbelépjen. Ilie Bolojan egyik fő tanácsadójaként a mérnök úr tudná kamatoztatni a tudását és jó kapcsolatát a polgármesterrel.Előttünk van még augusztus, de szeptemberben sürgősen meg kellene oldani a fűtéshálózat problémáit,nehogy hidegben tanuljanak a diákok.Legyen pozitív a hozzáállásunk,és reménnyel várjuk a telet  ...

A Bihari Napló fotói 
       
 
  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése