Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. március 16., hétfő

Béke, szabadság, egyetértés

 

Szokás szerint március 15-én az RMDSZ, a történelmi egyházak és a civil szervezetek által rendezett ünnepségsorozat a püspöki kopjafánál kezdődött. Sokan voltak jelen a koszorúzáson.

Ünnepi beszédében Pásztor Sándor volt önkormányzati képviselő röviden arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy 1848-ban mit kívánt a magyar nemzet, arra hívva fel a figyelmüket, hogy békét, szabadságot és egyetértést igényeltek eleink, mely fogalmak, illetve állapotok napjainkban is ugyanolyan időszerűek, mint 167 évvel ezelőtt. Békét kívánunk, hiszen senkinek sincs kedve ahhoz, hogy újabb és újabb csatákat vívjon, mert az ember természeténél fogva olyan lény, hogy nem szeret harcolni, háborúzni; szabadságot, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ennek szeretete számos konfliktusnak az eredője, és egyetértést, hogy gördülékenyen tudjuk végezni napi teendőinket.
Ugyanakkor szerinte ezen elvárások fokozottan jellemzik erdélyi magyar kisebbségünket, hiszen békés körülmények közt akarjuk kivívni önrendelkezésünket, vagyis szabadságunkat annak tudatában, hogy csak egyetértésben sikerülhet előrehaladni az előttünk álló úton. A politikus emellett annak fontosságát is kiemelte, hogy minél több fiatal és gyermek legyen jelen a hasonló eseményeken.
A rendezvényen közreműködtek a Szacsvay Imre Általános Iskola biharpüspöki épületébe járó diákok, valamint a Hitbástya kórus. 

A rendezvény koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult. fő ünnepi helyszín ezúttal is Szacsvay Imre Sebes-Körös parti szobra volt, itt hangzottak el az ünnepi beszédek, majd a koszorúzás után innen indult a huszárok vezette zászlós, fáklyás felvonulás a Fő utcán át a Petőfi-szoborig.  
Forrás : Bihari Napló Online

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése