Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. március 24., kedd

A Holnap kronológiája

 
Az antológia borítója.Forrás : mek.niif.hu

Nagyszerű cikk foglalkozik a Holnap irodalmi antológiával a Várad folyóiratban.Így kezdi kronológiai cikkét Péter I. Zoltán : 
1907. A váradi fiatal írókat, költőket régóta foglalkoztatta egy új irodalmi társaság létrehozásának gondolata, s egy irodalmi folyóirat kiadása, mely a konzervatív irodalmi élet tespedtségével szemben haladó szemléletet tükrözne, emellett a túlcentralizált Budapest-központú irodalomszemlélettel is szakíthatna. Az irodalmi társaság megalakításához az adott végső lendületet, hogy 1908 februárjában a Premontrei Főgimnázium tanáraként Váradra érkezett Juhász Gyula.



1908. február. Antal Sándor – az első antológia szerkesztője, az előszó írója – szerint Váradon a Kis Pipa nevű vendéglőben beszélgettek először Juhász Gyulával egy irodalmi folyóiratról. Adyra már első pillanattól számítottak. Amikor Dutka Ákost és Emőd Tamást is bevonták a tanácskozásba, már nem folyóiratban gondolkodtak, ugyanis a helyi nyomda tulajdonosa, Sonnenfeld Adolf egy antológia kiadását javasolja. Úgy állapodnak meg, hogy bevárják, míg Ady újra Váradra érkezik. (A saját folyóirat terve évek múlva is újra felmerül!)
Teljes cikk : varadlap.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése