Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. március 31., kedd

Miért ünneplik a húsvétot két időpontban?

Resurrection.JPG 
Jézus Krisztus feltámadása(Piero della Francesca).Forrás : hu.wikipedia.org

Nagyváradon két időpontban ünneplik meg a húsvétot.Miért?Mert a nyugati kereszténység a Gergely naptárt,a keleti kereszténység a Júlián naptárt használja a húsvét kiszámításához,melyek eltérnek egymástól.A nyugati kereszténység április első hétvégén, a keleti kereszténység a második hétvégén ünnepli a húsvét ünnepét.Bizonyos években egy időben ünneplik meg a húsvétot, Krisztus feltámadását.Nagyváradon sok a vegyes házasság,mely azt jelenti ,kétszer ünneplik meg a húsvétot.Mi ír a Wikipédia ? 

"A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja mindig március 22.-tól április 25-ig változik. A következő nap, húsvéthétfő a legtöbb keresztény hagyományú államban hivatalos ünnep.
A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt.
Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Sajnos ennek meghatározására nem jelöltek ki módszert, így például az alexandriai pátriárka és a római pápa alá tartozó egyházrész másképpen számította a húsvét időpontját. Később a 6. században alkotta meg Dionysius Exiguus azt az eljárást, amely azóta is az alapját képezi a húsvét időpontja kiszámításának.
Amennyiben csillagászati értelemben vesszük a „tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap” formulát, természetesen nem feltétlenül kapjuk meg a húsvétot. A katolikus egyház 1581-ben kánonban rögzítette azt a számítási módot, mely meghatározza ennek naptári helyét. Mostanra az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát. Az ortodox egyházak dátumszámítási módszere maradt a Gergely-naptárreform előtti Julián-eljárás.
A szíriai Aleppóban ülésezett 1997-ben az Egyházak Világtanácsa. Azon javasolták, hogy a hagyományos, képletekre és táblázatokra alapuló számítás helyett csillagászati megfigyelések alapján határozzák meg a keresztény húsvét időpontját, ezzel megszüntethető lenne a keleti és nyugati egyház közötti eltérés is, hiszen a megfigyelés (illetve a közvetlen csillagászati meghatározás) mindegyik egyházrész számára objektív módon rögzítené az ünnepnap dátumát. A reformjavaslat szerint a bevezetés 2001-ben lett volna, de lényegében egyik tag sem fogadta el még."
Forrás : hu.wikipedia.org

Érdemes megjegyezni a nyugati és keleti egyházak által kijelölt húsvéti ünnep időpontjait '

Húsvétvasárnap dátumai (2000–2037)
         Év Nyugaton Keleten 
2015április 5.április 12.
2016március 27.május 1. 
2029április 1.április 8.
2030április 21.április 28
2031április 13.
2032március 28.május 2.
2033április 17.április 24.
2034április 9.
2035március 25.április 29.
2036április 13.április 20.
2037április 5.
 Forrás : hu.wikipedia.org










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése