Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. szeptember 8., vasárnap

Szigorítanák a parkolást Nagyváradon - Mi volna a jó megoldás?

 
 Valóságos csata zajlik a városnegyedekben a parkolóhelyekért Illusztráció.Forrás : Bihari Napló

"Szigorítani akarja a váradi önkormányzat a parkolási rendszert, azt az elvet tartva szem előtt, hogy az kapja meg a lakhelye szerinti parkolóhelyet, aki előbb fizet, és megfelel bizonyos feltételeknek. Mindez arra vezethető vissza, hogy ezekért a helyekért valóságos csata zajlik a városnegyedekben, a helyi rendőrök nem győzik megbüntetni azokat, akik más helyeit foglalják el. Főleg hétvégeken szokott ez botrányt okozni, amikor a tulajdonosok hazajönnek egy-egy hosszabb kirándulásról, és azt tapasztalják, hogy nincs hova leparkoljanak." - olvasható a Bihari Napló cikkében. Nem érint a csatározás,mert nincs személygépkocsim.

Mi volna a jó megoldás?Szerintem Ilie Bolojan Master Plan terve.Miért?Mert a váradiak nem tartanak igényt a régi Váradra.Miért kell megtartani a régi Várad képét,melyet Ady Endre és mások Pece-parti Párizsnak neveztek el.Mások Körös-parti Párizsnak hívták.Sajnos a huszadik század elején nem széles utcákat terveztek a belvárosban,mert a alig volt néhány autó Váradon.Hibát követtek el az elődeink,melyet a huszonegyedik században ki kell javítani.Egyre több a személygépkocsi Nagyváradon,ezzel párhuzamban egyre kevesebb a parkoló.Az Aranykorszakban nevelkedett polgármester úrnak van egy küldetése,Nagyvárad teljes átalakítása.Egyre több emeletes parkolót építenek,és fognak építeni,mert szükség van rá,és nagyon sok pénzt hoz a "konyhára". Így lehet törvényesen elkölteni a közpénzt.A belváros nagyon szűk,ezért kellene több épületet lebontani,mert a közlekedést ezzel lehetne részben megoldani.Ezért Ilie Bolojan tervében szerepel a kis körgyűrű megvalósítása.A váradiak rajonganak a polgármester úrért,mert valamit tesz a városért,amit más nem tett meg.Még egy fél év és a váradiak szavaznak arról is,hogy milyen legyen az egykori Pece-parti Párizs.Valamikor az 1960-as években határozták el az elvtársak,hogy Nagyváradot átépítik.Részben sikerült a tervük,de közbeszólt 1989 december.Ez majdnem 30 éve történt.Ideje folytatni szocialista tervet,mert a váradiak többsége is ezt szeretné.Ameddig megvalósul a polgármester terve,addig lesz "csatározás". Idézet a cikkből : 

"Nagyváradon amúgy 16.966 ilyen típusú parkolóhely létezik, melyek közül 14.484-et már „kiosztottak”. A kereslet nagy, viszont a kínálat gyenge, ezért számos lakótársulás úgy döntött, hogy árveréssel utalja ki a helyeket. A kiinduló ár a helyi tanács által rögzített évi 120 lej, mely egyes helyeken akár a 2000 lejt is megközelíti. A szigorításra mindenképpen szükség volna tehát, az önkormányzat ezért most kidolgozott és közvitára bocsátott egy olyan tervezetet, mely szerint csak az olyan személyek kaphatnának ilyen parkolóhelyeket, akiknek nincs tartozásuk a helyi költségvetés felé, érvényes jogosítvánnyal és váradi lakhellyel rendelkeznek.

Ugyanakkor az autónak rendben kell legyen a műszaki állapota és a felelősségbiztosítása is. Azok pedig, akik részt vesznek az árverésen, de a felajánlott összeget nem tudják kifizetni, három évig nem licitálhatnának." 

Bővebb információ az eBihoreanul cikkében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése