Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. szeptember 15., vasárnap

Nagyváradon mikor lesznek magyar utcanévtáblák?

 
Forrás : foter.ro 

Nagyvárad régi utcaneveit keresve egy tavalyi cikkre találtam.A Főtér cikkében ezt olvastam : 

"A nagyváradi magyar közösségnek is cseppent pár morzsát a centenáriumi hajrában Ilie Bolojan polgármester. Az elöljáró az Ebihoreanul hírportálnak árulta el, hogy jövőre teljesülhet a váradi magyarság régi kérése: a többnyelvű utcanevek. Igaz, messze nem abban a formában, ahogy kérték, az elöljáró ugyanis most sem a helyi lakosokra, a magyar közösségre gondol, hanem a turistákra." 

Ha valaki azt gondolná,hogy Ilie Bolojan "beadta a derekát",az nagyot téved.Mi volt a terve?Idézet a cikkből : 

"„Azt tervezzük, hogy a városközpontban turisztikai célzattal magyar és angol nyelvű feliratokat is kihelyezünk. A belvárosi utcák neve mindhárom nyelven jelenjen meg, ez egyszerre oldja meg a magyar közösség és a külföldi turisták helyzetét” – fogalmazott a hírportálnak Bolojan azt állítva, hogy ezzel mind az RMDSZ, mind az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) erre vonatkozó kérését teljesíti." 

Miért nem tudja teljesíteni az ígéretét?Mert nincs pénz rá,mert a Dăncilă kormány elvett a személyi adóból 6%-ot,és ezért nincs pénz.Azt meg kell jegyezni,hogy Ilie Bolojan tett erőfeszítéseket,mert 2019-ben többnyelvű utcanévtáblákat helyeztek a történelmi belvárosba.Az eredmény katasztrofális lett,mert ismét "pocsék" fordítással írták ki magyarul.Már aznap ki kellett javítani.A "gyenge" fordítás miatt lett egy háború az RMDSZ és az EMNP között.Az idézet cikket 2018-ban írták.A helyzet alig változott.Tovább keresem a választ.Két eseményt szeretnék felidézni. 

Az egyik esemény 2010-ben történt az elhíresült tűkordordítású utcanévtáblák esetében.Nagy József Barna a Bihari Naplóban megjelent cikkéből idézek : 

Az RMDSZ-nek köszönhetően a Dimitrie Cantemir utcából magyarul Dimitrie Cantemir utca lett, a Simion Bărnuţiu utcából magyarul Simion Bărnuţiu utca lett.
.
A gerinctelenség, a megalkuvás, a politikai és gazdasági előnyök elvtelen hajhászása nem ismer határokat. Eddig is tudtuk, hogy a kis lépéseknek álcázott helybentopogás, a nagy megalkuvások politikáját követik, de most nevetségessé téve magukat, bizony abba léptek bele, amit a nagyváradi kutyák hagynak maguk után (ennyit is ér húsz éves vívmányuk a kétnyelvűségért)." 

Eltelt kilenc év,még érvényes Nagy József fogalmazása :

"Úgy látszik, mindig lesznek olyanok, akik bebizonyítják nekünk, hogy a hülyeség határtalan. Veregessük csak meg a vállukat, mert megérdemlik – de nem mindegy, hogy mivel…" 

2015-ben az EMNP polgári engedetlenségi akciót indított el.A cél "szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a többi hídfőre is kihelyezze a magyar feliratokat."A Dehir ezt írta : 

"A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: engedélyt nem kértek a tábla kihelyezésére, és ha a hatóságok bírságot rónának ki emiatt, állnak elébe." 

2015-ben az EMNP célja ez volt : 

"Az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) évek óta küzd azért, hogy a 24,5 százalékban magyarok által lakott Nagyváradon kerüljenek ki a magyar utcanévtáblák. Ilie Bolojan, Nagyvárad liberális párti polgármestere egy múlt héten adott interjúban elmondta, az utcanevekre vonatkozó jelenlegi önkormányzati határozat egyelőre csak a magyar "utca", és "tér" szavak kiírására vonatkozik, és nem teszi lehetővé az utcanevek lefordítását, de nem tartotta lehetetlennek, hogy a későbbiekben az utcanevek is megjelenjenek magyarul."

2015 környékén több magyar nyelvű utcaneveket festettek fel Nagyváradon.

Képtalálat a következőre: „magyar utcanévtáblák Nagyváradon” 
Forrás :itthon.ma
Képtalálat a következőre: „magyar utcanévtáblák Nagyváradon” 
Forrás :gportal.hu
Képtalálat a következőre: „magyar utcanévtáblák Nagyváradon” 
Forrás : kuruc.info

Azóta az történt,hogy az EMNP Ilie Bolojan "szövetségese" lett.Zatykó Gyula Nagyvárad polgármesterének a főtanácsadója lett magyar ügyekben.Megígérte,tesz valamit a magyar nyelvű utcanévtáblák ügyében.A közeljövőben nagy változás nem várható,mert se pénz,se akarat.Inkább Nagyvárad felkészül a terrorista támadásokra,mert 20 golyóálló sisakot vesznek a helyi rendőrségnek. 

A reményt nem szabad feladni,mert teljesülhet,csak azt nem tudjuk mikor.Lehet úgyis ,ha a román nyelvű utcanév alatt olvasható lenne minden utcában.Addig sok víz lefolyik a Sebes Körösön a podul SF. Ladislau híd alatt. 

Képtalálat a következőre: „magyar utcanévtáblák Nagyváradon” 
Forrás : maszol.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése