Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. szeptember 29., vasárnap

"Maguk rosszabbak, mint Ceauşescu" - Mennyit fizet a Polgármesteri Hivatal a kisajátított házakért?

Forrás : Bihari Napló 

"Felháborodott váradi polgárok próbálták meggyőzni – sikertelenül – a tegnapi képviselő-testületi ülésen a nagyváradi önkormányzat illetékeseit, hogy ne sajátítsák ki Váradszőllősön lévő házaikat." - írja Pap István a Bihari Naplóban. Mit jelent ez? A Polgármesteri Hivatal áron alul fizeti ki a kisajájított házak tulajdonosokat. Nem a piaci árnak megfelelően fizetnek, mert ha nem fogadja el az ajánlatot, akkor mehet amerre lát.Ha bíróságon perel, egyhamar nem lát pénzt.A cikkben részletesen olvashat a szőllősi háztulajdonosok kálváriájáról. Holnap mások kerülnek sorra, mert Ilie Bolojannak "nagy tervei" vannak Váraddal kapcsolatban.A szőllősi háztulajdonosok nagyon keményen fogalmaztak.Idézet a cikkből : 

"Az alpolgármesterrel folytatott vitában is Doina Dumitru és Dorina Galea voltak a hangadók. Mindketten hangsúlyozták, hogy a környékükön van elegendő szabad telek, ahol parkolóhelyeket lehet kialakítani, sőt parkolóházat lehetne építeni. Dumitru elmondta, ha kell, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni. Birta úgy reagált, hogy a projekt megy tovább, azt a polgárok a bíróságon sem fogják tudni leállítani. Mint mondta, mások is beperelték már a várost ingatlankisajátítás miatt, de ha nyertek is, akkor is csak annyit értek el, hogy a bíróság több pénzt ítélt meg nekik. „Nem jön, hogy elhiggyem” – reagált a nő, aki az alpolgármester előtt lobogtatta impozáns családi házának a fényképét. „Az Alkotmány garantálja a magántulajdont, maguk rosszabbak, mint Ceauşescu! Nem hiszem, hogy egy zöldövezet meg egy parkoló stratégiai jelentőségű beruházás. Ha egy autópályát építenének, akkor megérteném, hogy az nem mehet a házam felett, de egy parkolónak és zöldövezetnek lehetne máshol is helyet találni” – mondta. " 

Mennyit fizet a Polgármesteri Hivatal a kisajátitott háztakért? Nagyon keveset.A szomszéd 42.000 euróért adta el kétszobás első emeleti vagon tipusú lakását, mely sohasem volt javítva, renoválva.A kérdésre a választ az eBihoreanul cikkében kapjuk meg. 

Az eBihoreanul cikkében konkrét választ kaphatunk. Néhány számadat a cikkből: az Ady Endre és a Szigligeti Ede utcák kereszteződésében levő házért, melyben vulkanizáló cég működött, a tulajdonos 44.000 eurót kapott.Az Oneștilor utcában 240 négyzetméteres három szobás lakásért 33.000 eurót kapott a tulajdonos.A statisztikát tovább lehet olvasni a cikkben.

Azt jegyezzék meg azok a váradiak, akik Ilie Bolojanra szavaztak 2016-ban, hogy ezzel nincs vége a nagy városrendezésnek, mert ha 2020-ban ismét Bolojannak adják a kétharmados többséget, több rombolás és építés lesz mint az Aranykorszakban volt.Következik a Bodola stadion, a régi közkórház, sőt még a Szent László templom "áthelyezése " is.Hová menjenek a kisajátított lakások tulajdonosai? Igazságot esetleg Bukarestben szolgáltatnának, ha ott nem, akkor maradhat a strasbourgi bíróság. Egy tapasztalat : az egyik örökös 14 évi perlekedés után kapta vissza a házát azért ,mert Strasbourgban nyert (ez Petru Filip idejében történt).Ilie Bolojan nagyobb akar lenni mint Rimler Károly volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése