Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. október 30., péntek

Végleg a múlté a vasúti híd

Végleg a múlté a vasúti híd 
"Egy darabig megpróbáltak még egyesek ellenállni, aztán csend lett. Ezt a csendet törték meg végül a nagyváradi vasúti híd lebontásával." - írja Szeghalmi Örs.

Teljes cikk : 

"Sokáig felirat jelezte a patthelyzetnek vélt szituációt – de végül is valójában nem volt patthelyzet. Lebontották Váradon a vasúti felüljáró hidat, aminek két feljáratát már évekkel ezelőtt betonkerítéssel zárták el a gyalogosforgalom elől, a kerítésre pedig olyan feliratot fújtak fel, ami a lebontás ellen tiltakozott, magyar nyelven. A CFR-vashíd 2011-ig volt nyitva, a Bukarest tér és az Ecaterina Teodoroiu utca között teremtett kapcsolatot a gyalogosoknak, a főpályaudvar vasúti sínjei fölött átívelve. Amikor az önkormányzat tudatta, hogy lebontásra ítélte, egyes magyar nemzetiségűek által alkotott szervezetek tiltakozó kampányt kezdtek. Aztán évekig nem történt semmi, egyik oldalról sem. Most jött el a folytatás ideje.
Szétszedik
E héten megkezdték ugyanis a létesítmény elbontását. Néhány óra alatt daru segítségével szétbontották a vashidat. A munkálatok utolsó fázisai csütörtökön zajlottak. Az 50 méteres felüljáró fémdarabjait szétvágták, így könnyebb volt elszállítani. A vasat ugyanis ócskavasként értékesítik is.
Egyébként annak idején az volt az oka a bontásról való döntés meghozatalának, hogy az önkormányzat meghosszabbította az aluljárót a Teodoroiu utcáig, így a felüljáró fölöslegessé vált. A 100 éves építmény a város vezetői szerint már nem volt biztonságos.
Volt egy olyan elképzelés, hogy a vasút felújította volna az építményt, és az őssi vasútállomáson, az Ovidiu Densuşianu utca környékén akarta felállítani újra, ahol szintén a sínek fölött vitt volna át. Ezt az akadályozta meg, hogy kiderült: a híd struktúrája nem teszi lehetővé, hogy szétszedése után renoválják és újra összerakják."
Forrás : erdon.ro

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése