Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. október 26., hétfő

A századik kötetet ünnepelték

A századik kötetet ünnepelték  
"A megtartó erő címmel jelent meg a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság századik kötete. A Lorántffy Központban tartott ünnepség során mutatták be." - írja az erdon.ro.

Részletek a cikkből :

"Tizenhét év alatt száz kötet – ez igazi maratoni futás, mondta Dukrét Géza, a társaság elnöke, kifejtve: büszke erre a teljesítményre, mely a szívvel lélekkel dolgozó kollégák nélkül nem valósulhatott volna meg. Visszaemlékezett a kezdetekre: amint az a kötet előszavában is olvasható, 1992-ben merült fel, hogy szükség van egy honismereti szövetségre, s a tervek között szerepelt a Partiumi Lapok nevű kiadvány, illeve ismertető füzetek megjelentetése is.
A társaság elnöke visszaemlékezett arra, amikor 1995-ben eldöntötték Péter I. Zoltán helytörténésszel, hogy szükség van egy városismertetőre, s elkezdtek „koldulni” – de nem jártak eredménnyel, mígnem Biró Rozáliától kaptak egy nagyobb összeget, melyből sikerült megjelentetniük az első kiadványt. A könyvkiadás csak 1997-ben kezdődött el, akkor jelentek meg az első Partiumi Füzetek, a református, valamint a római katolikus püspökségek égisze alatt.
Egy év sem telt el és már vastagabb kötetet jelentettek meg, 2003-ban pedig nyolc kötet látott napvilágot. Az elnök kihangsúlyozta a Megyei Tanács, ezen belül az RMDSZ képviselőinek segítségét – mintegy hetven kötet megjelentetése nekik köszönhető. A jubileumi, háromszáz oldalas kötet, mint megtudtuk, 25 lejbe kerül és 300 példányban jelent meg. Huszonhárom, különböző szerzőktől származó honismereti jellegű írást tartalmaz, Dukrét Géza szerkesztette, s a Varadinum Script kiadó gondozásában jelent meg. Többek között a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban is megvásárolható."
Teljes cikk : erdon.ro 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése