Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. október 27., kedd

Tartható a december végi határidő

Tartható a december végi határidő 
"Amennyiben semmilyen váratlan akadály nem merül fel, és az időjárás sem lesz túlságosan kedvezőtlen az elkövetkező két hónap alatt teljesen elkészülhet a nagyváradi akvapark." - írja Pap István,az erdon.ro-n.

Teljes cikk : 
"Az európai uniós anyagi támogatásból épülő nagyváradi Nymphaea akvapark kivitelezési munkálata a végéhez közeledik. A nagyszabású beruházás szerkezeti munkálatainak a nagy része már elkészült, és most már főként az építész munkák zajlanak, mondta a helyszínen lapunknak Lovas Sándor, az akvaparkot kivitelező Kész Építő és Szerelő Zrt. főmérnöke. „Homlokzatburkolásokat, zárásokat, függönyfalat szerelünk, ugyanakkor a kinti területrendezés, parkolóépítés következik. Az akvapark belső útjainak a teherhordó rétegeit, illetve a szegélyezéseket kezdjük kialakítani. Egy-két héten belül kezdünk füvesíteni, fákat ültetni” – fogalmazott a főmérnök.
Külső létesítmények
Az akvapark külső medencéinél szigetelnek, a kinti csúszdának felszerelték az acél tartószerkezetét, a csúszdatorony elkészült, most következik a torony lépcsőkorlátjának a kiépítése, valamint a csúszásgátló szőnyeg lehelyezése. A kinti csúszdákat mintegy hatvan százalékban már fölszerelték; „ez a szerelés november végéig fog tartani” – tette hozzá Lovas Sándor. A hullámmedencénél a vízszigetelés már elkészült, ott a burkolást készítik elő, az olimpiai medencénél a vízszigetelés zajlik. A két külső étteremnél a fa homlokzatburkolatok felhelyezését végzik el, miután befejeződik a hőszigetelés. „Ezeket a fa elemeket főként műhelyekben gyártjuk, a helyszínre hozzuk és fölszereljük. A főépületnek a faburkolása is már le van gyártva; a főhomlokzat 400 négyzetméter, két-három napon belül fel is lesz szerelve” – jelezte a főmérnök.
A főépület
A létesítmény legfontosabb része értelemszerűen a központi elhelyezkedésű főépület, melynek impozáns kupolát formáló tetejének fa tartószerkezete már kilencvenöt százalékban elkészült. „Még mintegy tíz napig fog tartani, míg teljesen befedjük a tetőt” – árulta el a főmérnök, akitől megtudtuk azt is, hogy a kupolára fóliatetőt helyeznek rá. A főépületben egyébként már a belső csúszdák is elkészültek, a medencék vízszigetelése, az öltözőburkolás, a kerámiaburkolatok, a vakolás és a glettelés folyik most, utána következik a festés, a tapétázás stb. Gépészeti szempontból is jól haladnak a munkálatok, hiszen a légkezelők már a tetőn vannak, és ugyancsak helyükre kerültek az uszodatechnikához tartozó gépek, ugyanakkor folyamatosan érkeznek a helyszínre az elektromos légtechnika berendezései, amelyeket folyamatosan szerelnek be.
Fóliasátor alatt
Lovas Sándor elárulta, hogy az elmúlt hetekben a sok esőzés hátráltatta a munkát, ennek elkerülése végett fóliasátrakat építettek a külső létesítmények fölé, hogy megvédjék az esőtől a már elkészült építményeket, illetve azért, hogy a fólia alatt esős idő esetén is lehessen dolgozni. „Hőlégbefúvókat, párátlanítókat, páraelszívót hoztunk, ezek folyamatosan fognak üzemelni, ha esős időben leszünk kénytelenek dolgozni” – ecsetelte a főmérnök, hozzátéve, hogy egy külső medence szigetelése körülbelül két-három hetet vesz igénybe, de szerencsére egyszerre több medence szigetelésén is lehet dolgozni. „Már csak hetekre van szükség ahhoz, hogy ezek a vízszigetelések elkészüljenek, utána már csak létszám kérdése az, hogy a burkolatokat felhordjuk. Ezt a munkálatot a fóliasátorban november utolsó hetében, december első hetében is tudjuk végezni” – mondta Lovas Sándor. A helyszínen jelenleg kétszázhetven ember dolgozik, és a főmérnök elmondása szerint a munkálatok jelenlegi állása mellett tartható a december 31-i végső kivitelezési határidő.
Adatok
A munkálat összértéke 88.342.934 lej áfával, amiből vissza nem térítendő anyagi támogatás 32.343.888 lej. A létesítményben hét medence és összesen tíz csúszda lesz, ez utóbbiakból négy beltéri és hat kültéri, a csúszdák összhossza mintegy egy kilométer lesz. Mindemellett négy sportpálya, két röplabdapálya, egy multifunkcionális sportpálya, két pingpongasztal, hét csocsóasztal várja majd a szórakozni vágyókat. A létesítmény mellett épülő parkoló 311 férőhelyes lesz. Az akvapark kivitelezési határideje 2015. december 31-e."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése