Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. október 16., péntek

Heyman Éva hiányzó mosolya - Eva s-a întors acasă

Heyman Éva hiányzó mosolya 
"Csütörtök délután a nagyváradi Tikvah Egyesületnek a szervezésében Heyman Éva-szobrot avattak a Rhédey-kertben, vagyis azon a helyen, ahol annak idején elindultak a vonatok Auschwitzba." - írja Ciucur Losonczi Antonius.

Teljes cikk : 
"A naplóírása és tragikus sorsa miatt a váradi Anna Frankként is ismert Heyman Évát 1944. június 3-án deportálták Auschwitzba. A váradi Tikvah Egyesület önkéntes alapon körülbelül három évvel ezelőtt indította útjára azt a projektjét, melynek célja az volt, hogy képzőművészeti alkotás emlékeztessen rá, illetve általa a hozzá hasonlóan a holokauszt áldozatává lett többi gyermekre azon a helyen, ahol több mint 71 évvel ezelőtt a zsidókat szállító halálvonatok elindultak a megsemmisítő lágerbe.
Tegnap délután a Bihar Megyei Könyvtárban kezdődött az az emlékünnepség, melyen jelen volt az amúgy venezuelai származású, de jelenleg Angliában élő Flor Kent képzőművész is, a szobor alkotója, és ki volt téve a korabeli eseményekről tájékoztató hat darab roll up pannó is, egy korábbi kiállítás „terméke”. Az egybegyűlteket Teszler Emília egyesületi elnök üdvözölte, köszönetet mondva mindazoknak, akiket megillet a hála, név szerint is felsorolva az adományozókat, és egyúttal kiemelve annak fontosságát, hogy fiatalok minél többet megtudjanak a több mint 70 esztendeje történtekről.
Flor Kent arról beszélt: Évának is, mint minden korabeli gyermeknek, voltak álmai, intelligens volt és szeretett élni, ezen elképzelései azonban nem válhattak valóra, mert ártatlanul el kellett pusztulnia. Azon a képen, mely a szobor mintáját képezte, meleg és különleges a mosolya, azonban az alkotás ezt már szándékosan nem ábrázolja, azt szimbolizálva ezáltal, hogy nyoma veszett ennek, akárcsak a holokauszt idején igazságtalanul megölt gyermekeknek.
Élő emlékezet
Shraya-Kav rabbi azt nyomatékosította, hogy sokszor a némaság többet mond minden szónál. Nagy Dávid, a Messiási Zsidó Hitközség vezetője azt mondta: kétfajta érzés kerítette hatalmába, a bánaté az áldozatok miatt, és a reményé, hogy amíg lesznek emlékezők, addig soha többé nem fognak megismétlődni a szörnyűségek. Antonio Faur történész, a Nagyváradi Egyetem Heyman Éva Központjának igazgatója történelmi jelentőségű kulturális eseménynek nevezte a tegnapi napot, Virgil Bercea görög katolikus püspök pedig arra a hiányra, fájdalmas sebre hívta fel a figyelmet, melyet a több mint 30 ezer zsidó deportálása okozott a városnak. Böcskei László római katolikus megyés püspök Rómer Flóris kanonokot, régészt idézte, aki lényegesnek tartotta az élő emlékezetet, hozzátéve egyúttal azt, hogy humán karakterünk lényegét az adja, hogy miként viszonyulunk az értékekhez, és milyen magatartást tanúsítunk egymással szemben.
A beszédek után a jelenlevők átvonultak a Rhédey-kertbe, ahol Levi Nicolae hegedűművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia tagja mindenfajta hangosítás nélkül előadott egy alkalomhoz illő szerzeményt, majd leleplezték az alkotást. A keresztények általában virágcsokrokat helyeztek a szobor talapzatára, a zsidók pedig köveket, de olyan emlékező is volt, aki nemes egyszerűséggel egy plüssmackót tett Heyman Éva lábához…"
Forrás : erdon.ro 

További cikk : maszol.ro
Heyman Éváról olvashat a egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.ro-n.

Román helyi sajtó beszámolt erről az eseményről:

 
"Aplauze şi lacrimi, joi după prânz, în Parcul Bălcescu, aproape de intrarea dinstre strada Sucevei, unde a fost dezvelit monumentul Eva Heyman, dedicat memoriei copiilor şi tinerilor evrei din Transilvania de Nord care au pierit în timpul Holocaustului. "
Tot articol : ebihoreanul.ro 

Memorialul generaţiei pierdute: Eva Heyman, imortalizată în Oradea 
"Dezvelirea memorialului din Parcul N. Bălcescu este rodul muncii Asociaţiei Tikvah şi a generozităţii donatorilor privaţi, persoane sau instituţii şi culte. "
Tot articol : bihon.ro   

 
"În prezența sculptoriței Flor Kent (care a lucrat pro bono), a viceprimarului Mircea Mălan, a unui grup de studenți orădeni, a unor cadre didactice universitare și a altor cetățeni, joi (15 octombrie), în Parcul Bălcescu a fost dezvelit Memorialul „Eva Heyman”. Este statuia care o înfățișează pe orădeanca devenită celebră grație unui jurnal pe care l-a ținut în perioada ghetourilor evreiești din orașul nostru, fata fiind și ea deportată în 1944 și găsindu-și sfârșitul mult prematur în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Avea 13 ani. Inițiativa acestui monument, prin care se vrea pomenirea veșnică a generației de copii evrei pieriți în timpul celui de-al doilea Război Mondial, a aprținut Asociației Tikvah, care s-a ocupat de toate formalitățile, inclusiv de strângerea de fonduri necesare. "
Tot articol : bihorstiri.ro 

 
"Joi, 15 octombrie, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea a fost dezvelit memorialul dedicat copiilor şi adolescenţilor evrei din Oradea, care au fost ucişi în Holocaust. Statuia o înfăţişează în mărime naturală pe Eva Heyman, fata ucisă la 13 ani, care a lăsat în urma ei un jurnal - unul dintre puţinele documente care atestă realitatea din ghetouri."
Tot articol : crisana.ro 

În amintirea unui copil-simbol. În Oradea a fost dezvelită statuia Evei Heyman 

"Eveniment emoţionat joi, în Oradea. Statuia Evei Heyman, fetiței devenită simbol al copiilor care au fost duși în lagărele de concentrare naziste, a fost dezvelită în Parcul Bălcescu. Sculptată de un artisti britanic, lucrarea a fost amplasată chiar pe locul în care copila a fost urcată în vagoanele morții."

Tot articol : digi24.ro

Bihori Ştiri fotói
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése