Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. július 31., péntek

Váradi legendárium

"Minden ősi település történetéhez számtalan legenda fűződik. Nincs ez másképp az Alföld keleti peremének fontos kereskedelmi útvonalán elterülő Nagyvárad esetében sem. A Sebes-Körös partján fekvő város már az Árpád-házi királyok korától kezdve Magyarország egyik igen fontos egyházi, kulturális és közigazgatási központja volt. Ezeknek köszönhetően sok olyan történelmi esemény színhelye lett, amelyeket a krónikaírók érdemesnek tartottak feljegyezni az utókor számára. Várad a középkorban sem elsősorban méreteivel, természeti adottságaival vagy különleges építészeti örökségével tűnt ki a magyar városok sorából, hanem mindenekelőtt szellemiségével volt képes hatni, illetve központi szerepet játszani.
A Váradi legendárium jellegénél fogva nem lineáris eseménytörténet, hanem a város életében lezajlott legfontosabb vagy legérdekesebb események bemutatása, illetve többféle szemszögből való felvillantása. Éppen ezért ebben a kötetben elsősorban Várad középkorának legizgalmasabb eseményeit, illetve kultúrtörténeti vonatkozásait próbáltam meg összegyűjteni.
A korai események legnagyobb részét szájhagyomány útján őrizte meg az emberi emlékezet. Ennek persze az lett a következménye, hogy az egyes történeteket továbbszőtte a képzelet, kiszínezte és kipótolta az eseményeket ott, ahol hiányosnak vagy nem elég meggyőzőnek tartotta. Később már ezekkel a kiegészítésekkel foglalták írásba őket, így ma már nagyon nehéz bizonyos esetekben kibogozni a valóságot, vagyis azt, hogy mi az, ami valóban megtörtént, és mi az, ami már a képzelet szülötte. Nagyvárad korai történetében is sok olyan eseményről van tudomásunk, amelyeket a későbbi krónikákban megörökítettek, de némelyik esetében valódiságukat illetően kételkednünk kell. Ugyanakkor ezek a legendák is nagymértékben hozzájárultak a mai Nagyvárad szellemi arculatának kialakulásához, a város semmivel össze nem hasonlítható egyedi varázsához. Bár e legendáknak nem sok emléke maradt fenn a mai Nagyváradon, az emlékezet mégis igyekszik fenntartani egy hallatlanul gazdag múlt hagyományait és gazdag szellemi örökségét." - írja cikkében Pivárcsi István.
Teljes cikk : epa.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése