Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. július 13., hétfő

Miért szégyen Vitéz Mihály lovasszobra a váradiakra?

statuie Mihai Viteazul 1 
Forrás : ziare.com

2010-ben megjelent egy cikk a ziare.com hasábján,mely nem hízelgő képet fest le a Nagyvárad főterén felállított Vitéz Mihály bronzszobráról.A cikk szerzője alapos fejtegetéséből azt tudhatjuk meg, hogy a szobornak nincs semmi művészi és történelmi értéke.Magyarán , giccs. Miért szégyen a váradiakra? 

A cikk szerzője leírja a szobor előzményéit."Mihai Viteazul" Kulturális Egyesület adományaiból lett felállítva 1994-ben.A két szobrász : Alexandru Gheorghita és Georgeta Caragiu. A bronszobor 8,5 tonna súlyú.Mi a baj ? Sokan már akkor kifogásolták,hogy a ló négy lába a földön van,mely ellentétes a hagyományos szokással.A másik ok , rossz helyere van téve,vagyis nem ott kellene állni a szobornak.A ló formája sem hasonló a lóéhoz.Sőt ,1600-ban nem is létezett még angol telivér.Arról nem is beszélve,hogy Vitéz Mihálynak nincs semmi köze Nagyváradhoz.A cikk szerzője szerint szégyenteljes a bronzszobor a nagyváradiakra nézve.
Teljes cikk : ziare.com 

Vitéz Mihály 2015-ben dacol Nagyvárad polgármesterével szemben,mert nem lehet eltávolítani jogilag,csúfítva az új főteret.Ilie Bolojan minden követ megmozgatott,de hiába.A giccses szobor marad ... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése