Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2022. február 6., vasárnap

Hogyan lett az Olaszi temetőből Nagyvárad legnagyobb parkja?


Olaszi park. Forrás : ebihoreanul.ro 


Nagyon érdekes cikket olvashatunk az eBihoreanul online oldalán az Olaszi temető átalakításáról. Sokan nem tudják, az Olaszi park régen Nagyvárad egyik legszebb és legnagyobb temetője volt. 


Cristian Culiciu írta a cikket, mely számomra sok új információt nem tartalmaz, de értékelni lehet az erőfeszítését. Kezdetben a neve Nagy Temető volt, mely város peremén helyezkedett el a XX-ik század elején. A szocializmus idején elhanygolva volt, az 1970-es évek elején gyakorlatilag le volt zárva, nem lehetett temetkezni. Sokan inkább a Rulikowski temetőt választották, oda vitették a szeretteik hamvait. 


Egyesek szerint politikai indíttatású volt az Olaszi temető tönkretétele, de erről bővebb információt nem tudunk, maradjunk annyiban, hogy szóbeszéd, nincsen sok alapja. Tény az, hogy az 1990-es évekre nem csak tönkre ment, hanem " veszélyes " hely is lett, különösen este. Eljött a pillanat, határozni kellett a sorsáról. Az önkormányzat az RMDSZ támogatásával úgy döntött, temető helyett, városi park lett. Ez a történelem " fintora " lett. 


 

Olaszi temető. Fotó : Nagy István. Forrás : ebihoreanul.ro.  

A cikkből kiderül, hogy 1994-ben Pafka Ernő műépítész tervei alapján négy részre osszák a temetőt. Három részt az egyházak, egy nagyobb részt a város kapott. A mai formáját 2011-2012 között alakították ki. A sírhely tulajdonosok felvoltak szólítva, szállítsák el a szeretteik hamvait. 

Ezzel véget ért Nagyvárad egyik legszebb temetőjének a története a helyi magyarság hathatós támogatásával ,talán ez a legfájdalmasabb a számunkra. Két dolgot megjegyzek, az egyik, sok éven át az RMDSZ vezetője Kiss Sándor volt, aki most bírósági eljárás alatt van. A másik, volt egy katolikus püspök ,Tempfli József, aki sok műemléket, értékeket mentett meg az Olaszi temetőből, melyeknek nagyobb része a Barátok templomának az alagsorában találhatók. 

A cikk jó hogy megjelent román  nyelven, mert sok váradi olvashatja. Bővebben olvashat egy 2012-ben bejegyzésemben az Olaszi temetőről! . Mit lehet tenni? Sokat nem  ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése