Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2022. február 18., péntek

Szent László öt méteres magasszobra a várba lesz elhelyezve


Forrás : Facebook /Cseke Attila 


Előreláthatólag még ebben az évben lesz elhelyezve a várba Szent László öt méter magas szobra. Idézek a Bihari Napló online cikkéből " 

"Ezt a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány szerdai évértékelő sajtótájékoztatón jelentette be Grigore Morar, az alapítvány igazgatótanácsának az elnöke. A továbbiakban Angela Lupșea, az alapítvány ügyvezető igazgatója csak annyit mondott ennek kapcsán, hogy maga a szobor már elkészült, és hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a talapzat elkészítésére. Hozzátette, hogy a műalkotás a vár nyugati bejáratánál belépve a belső tér bal oldalán lesz. Az nem hangzott el, hogy pontosan mikor fogják kihelyezni és felavatni a műalkotást.".

A szobor alkotója, Deák Árpád szobrász a következőket mondta Pap István újságírónak : 

"az alkotás készen van, és most darabokban becsomagolva áll az újzimándi öntődében. Amikor elkészül a talapzat, a szobrot darabokban fogják Váradra szállítani és a helyszínen fogják összeszerelni. Elárulta, hogy olyan nagy a szobor – körülbelül öt méter magas és öt méter hosszú –, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a kapun be se férne. Deák Árpád elmondása szerint Szent László király lovas szobrának összeszerelését is úgy kell majd elképzelni, mint az annak idején Ferdinand király szobrával történt a főtéren, melyet a görögkatolikus püspöki palota mellett felállított sátorban szereltek össze néhány nap alatt. A művész hozzátette, hogy a szobor a fejedelmi palota felé fog nézni, és így szemből fog rá esni a fény. Deák Árpádtól megtudtuk, hogy a szobor talapzatán ez a felirat lesz olvasható: Sanctus Ladislaus Rex." 

Borsi Balázs beszámol erről az eseményről a Maszolban megjelent cikkében! 


Jó hírt olvashatunk Szent László szoborról a Bihari Napló online cikkében. Ezt írja Ciucur Losonczi Antonius : "Közös sajtótájékoztatót tartott péntek délután a római katolikus püspöki palotában Böcskei László megyés püspök és Florin Birta nagyváradi polgármester, melynek témája az idei év első felében a várban felállítandó Szent László-lovasszobor volt."


Igen, tényként kell kezelni, hamarosan szoboravató lesz a nagyváradi várban. Néhány részlet a cikkből : 

"Deák Árpád szobrászművész készítette a nagyjából 260 ezer euró értékű lovasszobrot, mely jelenleg darabokban becsomagolva az újzimándi öntődében arra vár, hogy Nagyváradra szállítsák. Több mint öt méter magas, a vár nyugati bejáratánál belépve a belső tér bal oldalára lesz kihelyezve úgy, hogy a fejedelmi palota felé nézzen, és szemből essen rá a fény.

Florin Birta polgármester azt emelte ki, hogy az évszázadok folyamán a vár az európai kereszténységnek egyik fellegvára volt, és napjainkban is Nagyváradot az etnikai, vallási és kulturális sokszínűség és tolerancia jellemzi. Az erődítményt uniós támogatásokból sikerült felújítani, és a felújítás még folytatódik, a szükséges tervdokumentációk kidolgozásáért köszönet illeti Emődi Tamás építészmérnököt." 


"Egy régi álom válik valóra Váradon: méltó szobrot állítanak a várost alapító Szent Lászlónak " - olvasható a Főtér cikkében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése