Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2022. február 7., hétfő

Nagyvárad : konferencia a szabadkőműves páholyban

 


László király páholy egykor. Forrás : szk.miraheze.org. 


Nagyváradon szabadkőműves konferenciát tartottak az egykori László király páholy épületében. Miért érdekes ez az esemény? Mert hivatalos formában nem említik meg sem a nevét, sem a páholy valódi történetét. Idézek a Bihari Napló online cikkéből : 

"Az Oradea Heritage, azaz a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány által szervezett szabadkőműves konferenciáról számol be közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal úgy, hogy egyetlen alkalommal sem írja le a László király páholy nevét." 


Pap István a cikk szerzője keményen fogalmaz. Nem ez az első eset Nagyváradon, mert  történt hasonló " kulturális kisajátítás".Illő hogy a másik felet is meghallgassuk. Idézek a Polgármesteri Hivatal honlapján megjelent cikkből : 

"Templul Francmasoneriei a fost gazda conferinței „Francmasoneria orădeană în context internațional", eveniment care a marcat 120 de ani de la deschiderea oficială a Lojii Masonice din Oradea. Evenimentul a fost organizat de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage)." 

 

Konferencia a szabadkőműves páholyban. Fotó : oradea.ro. 

Sajnos kellemetlenül érintheti a helyi magyarságot, de hasonlóra továbbra is számíthatunk. Mi a László király páholy története? Idézek a  Wikipédián megjelent cikkből :

A nagyváradi „László király” páholyt 1876-ban dr. Berkovits Zsigmond orvos alapította, s fivére, dr. Berkovits Ferenc ügyvéd főmesteri vezetése alatt indult virágzásnak. Hogy a megalakulásakor kellő számú mester tagja lehessen a páholynak, 1876. október 29-én a Jánosrendi Nagypáholy és több vidéki páholy küldötteinek közreműködésével 15 keresőt inassá, majd legénnyé és végül mesterré avattak a Nagypáholy külön engedélyével.


"A gyorsan növekvő páholy először bérelt és megfelelően berendezett házban végezte munkáit, s csak a megalakulás utáni tizedik évben merült fel az állandó templom, saját páholyház építésének igénye. A későbbiekben a belső közöny és a külső támadások miatt válságba került páholyt 1891. május 24-én elaltatják. A Nagypáholy segítségével 1892. májusában felélesztették a páholyt, de a felívelő periódusban 80 fős tagság 18 főre olvadt. A bérelt páholyház bérleti díját sem tudják fizetni, egy időre a helyettes főmester házában jönnek össze. 1895-ben egy szerény lakóházból átalakított páholyházban kezdtek el dolgozni. A páholy életében újabb fellendülés kezdődik, 1897-ben újra saját páholyház építését kezdik tervezgetni. A radikálissá váló páholy számos modernizációs javaslatot terjeszt fel a Nagypáholynak, amely azokat rendre elutasítja."


Érdekes, egy román nyelvű cikkben bővebb információt olvashatunk a páholy történetéről. Szó szerint idézek az Oradea mea cikkéből : 

"Clădirea din fața intrării în parcul Bălcescu a servit ca templu al lojei masonice ”Regele Ladislau”. Loja orădeană a fost înființată la 31 octombrie 1876, de către doi frați, Sigismund și Francisc Berkovits, medic stomatolog, respectiv avocat, avându-l pe primul ca mare maestru. Sediul ei se afla într-o casă din actuala stradă Iuliu Maniu. După câțiva ani și-a încetat activitatea, dar a fost reorganizată în 1895. Loja era una albastră, adică în obediența Marii Loje Simbolice a Ungariei sau a Marii Loje a Sfântului Ioan. Aceasta însemna, printre altele, că membrii săi erau împărțiți în trei grade: ucenicii, calfele (inițiații) și maeștrii, la fel ca în vechile bresle medievale." 


A Wikipédián bővebben olvashat a romániai szabadkőművességről. További információról olvashat és nézhet meg egy videót az Oradea indirect cikkében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése