Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. szeptember 13., szombat

Péter I. Zoltán : Az Apollótól a Szaniszló utcáig

A Fő utcai Apolló palotától nyugatra vezető utca Várad-Olaszi legrégibb utcái közé tartozik. Nagyváradi utcaismertető sorozatunk újabb darabja az ismert helytörténész, Péter I. Zoltán kalauzolásával.Olvassa el a teljes cikket ' 


A XVIII. században az Apolló palota helyén még a városi csapszék volt, erről kapta az utca is az első nevét: Város-csapszék utca. De nevezték még Páris-patak utcának is, mivel keresztezte a hasonló nevű szeszélyes patak. De egyes XVIII. századi iratokban Közép utcaként is szerepelt, valószínűleg azért, mert Olaszi akkori két hasonlóan jelentős utcája, a Ferences (később Sal Ferenc, ma Dunărea) és a Magyar (később Pálosok, majd Úri, ma Ciorogariu) utca között helyezkedett el.
A XIX. század második évtizedében a már elavult városi csapszék helyébe az Apolló fogadót építették. Ettől kezdve az utcát is erről a fogadóról nevezték el egészen 1868-ig, Szaniszló Ferenc püspök haláláig, amikor a jótékonyságáról híres főpap nevét adták az utcának. (A két világháború között I. C. Brătianu nevét viselte, 1940-től 1944-ig ismét Szaniszló, majd ettől kezdve napjainkig Mihai Eminescu nevét.)
Az Apolló fogadó helyébe száz éve a ma is látható Apolló-palotát építették, Rimanóczy Kálmán utolsó alkotásaként. Közvetlenül a palota melletti, a 3. szám alatti jellegzetes emeletes házat a Magyar Általános Hitelbank építtette 1922-ben Spiegel Frigyes budapesti műépítész terve alapján. Mellette (az 5. szám alatt) 1912-től Bölöny József háza gazdagítja az utcaképet. Ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte, aki egy évvel korábban elvállalta a földbirtokos szilaspusztai kúriájának a korszerűsítését is.
Teljes cikk : biharmegye.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése