Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. szeptember 24., szerda

„Ezek ugyanazok!” - Magánvéleményem kaméleonról

Olvasható egy nagyon érdekes cikk a Reggeli Újság Vélemény rovatában.Néhány részlet :
A magamfajta idősebb generációnak gyakorta bevillan egy-egy kép a kommunista világból, amikor az ideológia és a rendszer derék őrei folyton arról akartak meggyőzni, hogy milyen jó nekem, hogy nem kell gondolkodnom, mert a párt megteszi helyettem. Csak szépen engedelmeskedjek mindenben, és nem érhet bántódás. Hogy soha nem éltünk jobban, mint teszem azt a nyolcvanas években. Hisz havi fejadagként adott a párt negyed csomag vajat meg fél liter olajat személyi igazolványra.
A kollaboránsok később azzal védekeztek, hogy a funkció így kívánta, illetve nem maradhattak volna vezető beosztásban, ha nem nyomják fel a kollégát, a barátot, a szomszédot vagy gyermekeik osztálytársainak szüleit. Nem maradhattak volna főorvosok, egyetemi tanárok, fiaik nem nézhettek volna magas lóról a csóró osztálytársra, akinek az apja csak cipőgyári melós volt, és ilyen áron nem is akart több lenni.
Csakhogy a „rendszerváltás” után a besúgó főorvosból egészségügyi miniszter lett, az egyetemi tanárból dékán, a gyárigazgatóból képviselő, a párttitkárból RMDSZ-elnök és lassan ismét helyükre kerültek a dolgok.
És győzködnek most is, hogy annál a 150–200 eurós rabszolgabérnél és orwelli szürke nyomornál, ami visszaköszön az ingázó buszok ablakaiból, lehetne akár rosszabb is. De itt vannak ők. Ők, akik az érdekeimet és a jólétemet védik – több ezer eurós havi fizetésért – ők, akik bagópénzen parlamenti meg mindenféle pártkantinokban étkeznek, és fogalmuk sincs arról, mennyibe kerül egy kiló kenyér. Na ők majd vigyáznak rám, és gondolkodnak helyettem. És vigyáznak arra is, hogy aki esetleg nem hisz ebben a régi-új fals világban, ellássák a baját. Ismét.
Bródy János éppen a napokban énekelte meg legújabb slágergyanús szerzeményében, hogy „ezek ugyanazok”. Szerintem is.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Magánvéleményem kaméleonról
 
Kaméleon.Forrás : kedvencem.hu

Nem tudom az olvasó hány éves.Ha élt és vissza tud emlékezni az 1989 előtti időkre újat nem tudok mondani,mint a cikk írójának igaza van.Pacepa híres könyvében azt írta hogy szinte minden ötödik román állampolgár besúgó vagy kollaborál a Szekúval.Megdöbbentő a statisztika,de sajnos igaz volt. A fenti cikk állításaival lehet egyet érteni vagy lehet vitázni,de aki saját bőrén tapasztalta a besúgók munkájának a hatásait , egyetérthet a cikkel.

Egyetértek a cikk irójával,mert tapasztalhattam a bőrömön a Szekú pofonjait.Az emberek hajlamosak felejteni.Meg lehet bocsájtani a besúgóknak? Mindenki döntsön a lelkiismerete szerint.A munkahelyemen legalább 4-5 ismert besúgó működöt.Nagy vagy kicsi a számuk? Csoportomban mintegy 35,40-en dolgoztunk.Ha ezt osszuk a besúgók számával,akkor képet kaphatunk milyen sokan voltak mindenhol a besúgók.Sokszor ha jött a besúgó,akkor témát változtattunk ...

1989 után rögtön hősök és áldozatok lettek a besúgók.Kihasználták a helyzetet és nagy demokraták lettek. Ők voltak azok akik szinte elsőkként mentek 1989 karácsonyán a templomba.Ők lettek a tisztességes hívők akik ájtatos arccal mentek vasárnaponkénti istentiszteletre.Iliescu elvtárs és a baráti köre megalapozta a jövőjüket.Egykori párttitkárok,szekusok, katona tisztek és besúgók tisztára lettek mosva.A múltjukat eltörölték és élnek mint Marci hevesen a szólás szerint.

A fenn említetteket a kaméleonhoz hasonlítom.Miért? Ezt olvashatjuk a kaméleonról a Wikipedián :. "A többi kaméleonféléhez hasonlóan az európai kaméleon is képes változtatni a színét, de általában barna vagy zöld színű. A színváltoztatás miatt a kaméleonokat sokszor hívják a rejtőzködés mestereinek" Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Az elvtársaknak sikerült elrejtőzködni 1989 után.Élik a saját békés életüket.Miért nem csatlakoztam közéjük?Mert a lelkiismeretem nem engedte.Nyugodtan tudok aludni és élni,mert tiszta a lelkiismeretem.Bródy Jánosnak igaza van az „Ezek ugyanazok!” című dalában,melyet nézzen meg és figyelje meg a szövegét '


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése